Jablonec řeší možnost odkupu teplárny

Jablonec nad Nisou - Většinový vlastník jablonecké teplárny chce za svůj podíl dvě stě sedmdesát jedna milionů korun. Město, jako druhý vlastník, se teď musí rozhodnout, jestli nabídku přijme. Spory mezi nimi vrcholí. Týkají se hlavně ceny. V Jablonci totiž platí lidi za teplo nejvíc v celém Česku. Gigajoul je vychází na sedm set devadesát devět korun, průměr v republice je přitom pět set šedesát korun.

Za dvě třetiny akcií chce MVV Energie víc než čtvrt miliardy korun. Sto sedmdesát jedna milionů má zaplatit město Jablonec nad Nisou a zbylých sto milionů chce dosavadní většinový vlastník získat přímo ze základního kapitálu teplárny. „Můžeme potvrdit, že MVV Energie CZ podala nabídku městu Jablonec nad Nisou, a očekáváme další jednání,“ uvádí mluvčí firmy Pavla Kutlu. 

Město zatím cenu nechce komentovat. Zároveň ale přiznává, že pokud si chce v teplárenství udržet vliv, nemá jinou možnost než kývnout. Lidé v Jablonci nad Nisou platí za teplo vůbec nejvíc v Česku. Gigajoul vychází na sedm set devadesát devět korun. Průměrná rodina tak zaplatí za vytápění skoro třicet tisíc ročně. „Díky vysokým cenám se začínají občané odpojovat. Druhým problémem je skutečnost, že přenosová soustava je zastaralá a vykazuje veliké ztráty. To nás nutí k radikálnímu řešení,“ říká místostarosta Jablonce nad Nisou Miloš Vele.  

Obyvatelé domů, které se od teplárny odpojily, ušetří za teplo až třetinu nákladů. Třeba v Rýnovicích to ročně dělá zhruba devět tisíc pro jednu domácnost. A podobně jsou na tom i na sídlišti Šumava, kde už mají vlastní kotelny přes čtyři roky. „My jsme nesouhlasili s cenou a s tím, že jsme museli platit i značné ztráty. Dnes žádné ztráty nemáme a platíme jen čistou spotřebu,“ podotýká obyvatel domu s vlastní kotelnou Jiří Kratochvíl. „Myslím si, že město začalo cenu tepla v Jablonci řešit pozdě. Od roku 2007 se v tomto směru nic neudělalo,“ uzavírá Jaromír Janega z jablonecké společnosti Spokojené bydlení. 

Město si nechalo zpracovat ocenění teplárny a nyní čeká, jak to dopadne. Poté svolá zastupitelstvo, které definitivně rozhodne.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)