Důl Michal se stal památkou Evropské cesty průmyslového dědictví

Ostrava - Jeden z nejkrásnějších ostravských průmyslových klenotů, Národní kulturní památka Důl Michal, si hledá cestu do světa. Autenticky dochovaný uhelný důl se stal jako druhá česká památka součástí Evropské cesty průmyslového dědictví. Vzniklo tam i nové návštěvnické centrum zaplacené z Norských fondů. Celá polovina peněz z Norských fondů byla dosud u nás použita na obnovu kulturního dědictví, zbytek pomohl životnímu prostředí nebo ohroženým sociálním skupinám.

Ať už je fascinují svérázné tradice, drsná estetika zrezavělých konstrukcí nebo technický um machrů z doby před sto lety, obdivovatelů industriálních krás všude v Evropě přibývá a čím dál častěji míří i k nám. „Hodně jich sem dovede i Evropská cesta průmyslového dědictví,“ říká autor projektu, profesor Wolfgang Ebert z Německa. „Krásy industriálu přitahují zástupy především mladých lidí. Ty nejvíce baví objevovat něco nového. Baví je třeba hledat pro ty stavby novou funkci,“ myslí si.

Důl Michal slouží jako muzeum. A díky necelým sedmnácti milionům od Norského království tady teď návštěvníci najdou větší komfort. Ve vstupní budově se nachází pokladna, informační centrum, byt a kanceláře správce památky a také hornická hospoda. Ta ale původně v dole nebyla, horníci museli chodit jinam. „Hned kousek za bránou byla taková kantýna, kde jsme si mohli po noční směně dát pivo,“ vzpomíná bývalý zaměstnanec dolu Pavel Prokop, který zde pracoval v letech 1970 – 1975.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Loni památku navštívilo osm tisíc lidí, velký podíl návštěvníků byli cizinci. Letos by jich díky norské pomoci mohlo být ještě více. A fondy chtějí Česku pomáhat dále. „Navzdory krizi pokračujeme a dáváme ještě víc než dřív. Jen pro Českou republiku máme na příštích pět let 3,3 miliardy korun,“ slíbil velvyslanec Norského království v Česku Jens Eikaas.