Lázeňství ohroženo, množí se petice

Františkovy Lázně - Obyvatelé a návštěvníci lázeňských měst podepisují petice za záchranu českého lázeňství. Podnikatelé mají strach z úbytku klientů kvůli omezování proplácení péče novou úhradovovou vyhláškou. Podle ministerstva zdravotnictví však vyhláška likvidační nebude.

Františkovy Lázně pomáhají lidem od 18. století. To se teď může změnit. Úbytek klientů bude znamenat propouštění. „Pro mě je to dvacet rodin, protože tady pracují manželské páry. Lidi, kteří jsou na tom závislí,“ podotýká Eva Douchová, ředitelka hotelu ve Františkových Lázních.

Do Františkových Lázní přijede každý rok díky platbám od zdravotních pojišťoven deset tisíc lidí. Pacienti, které do lázní pošlou lékaři, přinesou 100 milionů korun.

  • Lázně zdroj: ČT24
  • Ministerstvo zdravotnictví autor: ČT24, zdroj: ČT24

Odlivu klientů se bojí všude

Rizika počítají i v dalších 35 lázeňských městech v České republice. Už teď je situace podle provozovatelů vážná, další odliv klientů kvůli škrtům ve výdajích pojišťoven nikdo nechce. Ministra mají přesvědčit petice.

„Lázeňská města České republiky budou před kolapsem,“ tvrdí Ivo Mlátilík, starosta Františkových Lázní.

Pojišťovny nebudou proplácet lázně jen v případech, kdy to nemá pro pacienta takový přínos jako v minulosti. Ministerstvo tak prý reaguje na pokrok v medicíně a dle mluvčího svůj postoj nezmění. Nová vyhláška se pacientů dotkne už letos na podzim.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)