Konkurzní správce z Broumova údajně zpronevěřil 10 milionů korun

Hradec Králové – Advokáta a konkurzního správce Drahomíra Růčku z Broumova dnes ráno zatkla policie. Čtyřiapadesátiletý muž podle kriminalistů neoprávněně odčerpal na své soukromé účty téměř 10 miliónů korun z konkurzní podstaty dvou zkrachovalých firem, které spravoval. Byl obviněn ze zpronevěry, za což mu hrozí až deset let vězení.

Po dvou letech vyšetřování kriminalisté Růčku podezírají z toho, že si přilepšil z peněz, které patřily věřitelům ze dvou zkrachovalých firem. „Obviněný muž peníze převáděl na své soukromé účty, aniž je jakýmkoli způsobem účetně zaevidoval. Poté peníze z účtů vybíral,“ popsala mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. Policie muže zadržela dnes ráno.

Advokát v minulosti zasedal v dozorčí radě zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum. Jeho manželkou je broumovská a krajská zastupitelka za ODS, bývalá starostka Libuše Růčková.

Podezření na zpronevěru spojují policisté s působením správce ve dvou firmách v konkursu - v zemědělském podniku Agrotep v Teplicích nad Metují a u turnovského podnikatele Petra Veseckého. V první chybělo 8,3 miliónu, ve druhé milión a 450 tisíc, zjistil to krajský soud. „Odmítal poskytovat jakékoliv informace, vyhýbal se odpovědi, nepředložil výpis z účtu správce konkurzní podstaty,“ uvedla místopředsedkyně hradeckého soudu Jolana Maršíková. Přitom právě tento úřad Růčku do funkce správce jmenoval. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kromě Růčkova domu v Broumově provedli kriminalisté domovní prohlídky ještě v domě advokáta v Křinicích u Broumova a v dalším objektu na Náchodsku. Jelikož je Drahomír Růčka členem advokátní komory, doprovázel policisty podle zákona její zástupce. Další právníkovo působení v advokacii je značně nejisté, policisté totiž chtějí obviněného stíhat vazebně.