O dotacích už nebudou rozhodovat politici, ale odborníci

Ústí nad Labem - Politici by už neměli rozhodovat o tom, které projekty dostanou dotace z ROP Severozápad. Dotační úřad v Ústí nad Labem se rozhodl změnit celý systém, kterým se o penězích rozhoduje. Komisi, která projekty ve finále schvaluje, budou tvořit odborníci.

Než kdokoli dotaci dostal, prošel třemi stupni schvalování. Posledním byla komise složená z volených politiků a právě to by se teď mělo změnit. Do budoucna by komisi měli tvořit pouze odborníci. „Jsem přesvědčen, že docházelo k ovlivňování výběru projektů. Vybírali se tak, aby byly předražené,“ tvrdí bývalý úředník dotačního úřadu Leo Steiner.

Mezi kritizované patří propagace míst ovlivněných těžbou uhlí nebo stavba silnice u Ročova. Dokumenty k nim si odnesla před třemi týdny policie. Vyšetřování stále neuzavřela.

Krajští úředníci museli vysvětlovat i před úředníky Evropské komise. Audit našel chyby u dvou dalších projektů – opravy průmyslové školy a silnice pod Milešovkou. Kraj výtky odmítá. „Auditoři z Bruselu si to vyslechli a neměli dodatečné otázky, můj osobní pocit byl, že to nějakým způsobem akceptovali,“ říká vedoucí odboru regionálního rozvoje Ústeckého kraje Zuzana Kadlecová.

Dotační úřad přes měsíc nesmí proplácet hotové projekty ani vypisovat další výzvy. Zatím není jasné, jak dlouho to ještě potrvá. Operační program Severozápad funguje pět let, za tu dobu proplatil 10 miliard korun.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)