Zbytky z kasáren budou mít lidé možná i doma

Znojmo - Znojmo se pustilo do čištění prostoru Malé Louky. Bývalé kasárny nedaleko centra města už mnoho let chátrají. Město chce areál nabídnout k prodeji. Nejdříve musí ale schválit regulační plán, který určí, co se v tomto místě smí a nesmí postavit. A taky odvézt zbylý stavební materiál. I ten chce město zpeněžit.

Necelých 6 hektarů kousek od centra Znojma leží areál, kde kdysi vojáci parkovali auta a tanky. Teď Malá Louka zarůstá náletovými stromy a keři, všude se povalují zbytky stavebního materiálu a bývalou slávu připomíná poslední stojící zeď. Snad už ne na dlouho. Město chce svůj lukrativní brownfield prodat, proto ho teď začalo vyklízet. 

„Jsou tam zejména dlažební desky a betonové panely. Tento materiál odvážíme do našeho areálu v ulici Dobšická. Na základě rozhodnutí Rady města Znojma je velmi pravděpodobné, že bude materiál dál prodán, až Rada města určí jeho cenu,“ uvedl jednatel firmy A.S.A. Znojmo Michal Plaček. 

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Použité dlažební kostky z Malé Louky si tak bude moct kdokoliv koupit třeba na vlastní zahradu. Aby si ale město zajistilo, že v Malé Louce vznikne jenom to, co si jeho zástupci představují jako vhodné řešení, sepisují teď pro ni regulační plán. Pravidla budou krotit případné investory v tom, co na pozemku můžou postavit. „Pro budoucího majitele těchto pozemků je to závazné stanovisko. Předpokládám, že na pozemcích Malé Louky budou bytové domy,“ myslí si místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD). 

Regulační plán pro Malou Louku chce mít Znojmo připravený příští rok na jaře. Hned potom prostor nabídne k prodeji. Předchozí vedení Znojma chtělo areál pronajmout za velice nízkou cenu dvěma stavebním firmám, radní ale nakonec dohodu neschválili.