Spory kolem krumlovské točny neustávají

Český Krumlov – Přesně za půl roku mají skončit vleklé dohady o osudu známého otáčivého hlediště v zahradách českokrumlovského zámku. Nezaměnitelné dějiště mnoha představení se stalo hlavním tématem posledního jednání na ministerstvu kultury, kam zamířili regionální politici a památkáři. Právě mezi těmito dvěma skupinami se vede dlouholetý spor o to, zda krumlovská točna zůstane v zámeckém areálu, nebo ne. Debata na ministerstvu ale jednoznačné rozhodnutí nepřinesla.

Zatímco zástupci Českého Krumlova i Českých Budějovic jakožto krajského města stojí o to, aby krumlovské hlediště zůstalo v zámecké zahradě, památkáři chtějí jeho přestěhování na jiné místo. O rozřešení se začalo zajímat také UNESCO, proto se budoucnost točny řeší v nejvyšších kruzích přímo na ministerstvu. „Já myslím, že jsme ztratili významný čas tím, že jsem teď dva tři měsíce mlčeli,“ uvedl starosta Krumlova Dalibor Carda.

České Budějovice jakožto majitel hlediště už zadaly architektonickou soutěž na nové otáčivé hlediště, které by mělo nahradit stávající točnu na stejném místě. Důležitý ale bude konečný verdikt ministerstva. „Rozhodne-li se ministerstvo kultury jako centrální orgán státní správy, že otáčivé hlediště v Krumlově nebude, tak nemá smysl vynakládat miliony korun na celou soutěž,“ přiznává primátor Budějovic Juraj Thoma.

Český Krumlov
Zdroj: ČT24/ČT

Výbor UNESCO se přiklání na stranu památkářů. Žádá jednotné stanovisko do února příštího roku, a pokud ho nedostane, hrozí Krumlovu, že se dostane na seznam památek v ohrožení.

Leotšní sezonu otáčivého hlediště zahájila začátkem června činoherní novinka Dekameron. Jihočeské divadlo letos divákům v Českém Krumlově v premiéře ještě nabídne Prokofjevův balet Romeo a Julie a Verdiho operu Rigoletto. Před hlediště se vrátí Leoncavallovi Komedianti s José Curou, úspěšná komedie Jak se vám líbí, Robin Hood a naposledy Menzelův Sluha dvou pánů.

Loni vidělo 86 představení před českokrumlovskou točnou téměř 51 000 diváků. Do hlediště je přilákali především Komedianti s José Curou a inscenace Jak se vám líbí v režii Davida Radoka. Rekordní byly tržby - 32 milionů korun.

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě patří více než 50 let mezi přední evropské divadelní plenérové scény. Památkářům se současná točna nelíbí. Nelíbí se ani světovému výboru UNESCO, které Krumlov zapsalo v roce 1992 na seznam světového dědictví. Představitelé Jihočeského kraje, Českých Budějovic a Českého Krumlova se zasazují o modernizaci scény na nynějším místě. Po personální změně v čele ministerstva kultury jsou prý jednání o budoucnosti točny na mrtvém bodě. Ministryně Alena Hanáková by prý ráda na jednání výboru v Paříži zastupovala stát osobně. Sílí obavy, že divadlo bude přesunuto za zdi zámeckého areálu.