Kraj Vysočina čelí kritice kvůli pozdnímu oznámení jarních prázdnin

Jihlava - Kraj Vysočina posouvá kvůli mistrovství světa v biatlonu jarní prázdniny z března na únor 2013. Školám to ale zapomněl oznámit a změnu termínu jim sdělil s velkým zpožděním až těsně před koncem školního roku. Některým rodičům i samotným školám tím způsobil velké komplikace.

Na poslední chvíli oznámená změna způsobila problémy v plánech mnoha škol. Přestože už v červnu oznámili rodičům závazné termíny např. lyžařských kurzů, ředitelského volna nebo prázdnin, teď musejí plány narychlo měnit. „Určité problémy s tím jsou, protože my zrovna tento termín máme nasmlouvané lyžařské kurzy, takže to budeme muset všechno měnit, čímž uděláme problémy i jiným školám,“ uvedl ředitel pelhřimovské Základní školy Na Pražské Luděk Charouzek.

Posunutí původně březnového termínu jarních prázdnin povolilo ministerstvo školství už v září 2011. Kraj ale změnu zapomněl se školami projednat nebo jim jí alespoň včas oznámit. „ Teď se všechny síly snažím upnout k tomu, aby došlo k alespoň částečné nápravě. Ta změna se projeví ve změně vyhlášky, která popisuje organizaci nového školního roku,“ vysvětloval Miroslav Pech ze školského odboru Kraje Vysočina.

Krajský úřad chce o změně termínu jarních prázdnin intenzivně informovat veřejnost ještě během léta. Věří, že se termíny pobytů na horách nakonec všem podaří změnit.

Reportáž Radovana Daňka k vyhláškám jarních prázdnin (zdroj: ČT24)