O louku na Pradědu se s lyžaři podělí krávy

Jeseníky – V národní přírodní rezervaci Praděd v Jeseníkách se po osmdesáti letech opět pasou krávy. Ochranářům se podařilo dohodnout s lesníky a podnikateli a ve výšce 1 300 metrů nad mořem ohradili čtyři hektary půdy.

Zní to až neuvěřitelně: robustní plemeno ze Skotska pomůže jesenické přírodě a návratu kriticky ohrožených rostlin. A to tak, že zůstane čtyři měsíce na louce pod chatou Švýcárna. „My samozřejmě budeme pouze monitorovat, jaké druhy se sem budou navracet spontánně. Předpokládáme, že se bude rozvíjet populace česneku sibiřského i další druhy orchidejí,“ uvedl pracovník Správy CHKO Jeseníky Michal Ulrych a chovatel Václav Merta z ranče Vernířovice doplnil: „Jsou tady celkem tři dospělé krávy se třemi dvouměsíčními telaty. Je to plemeno Highland, je otužilé, zdravé, povětrnostním podmínkám odolné.“

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Dobytek se v těchto místech pásl už od 18. století. Po válce se chov bohužel nepodařilo obnovit a louka zarůstala plevelem. „Stával zde česnekový dům a švýcarský farmář zde pásl krávy a ovce. Tato činnost měla za následek velkou druhovou rozmanitost, což je z hlediska ochrany přírody velice dobrá věc,“ dodal Michal Ulrych.

S pastvou souvisejí také cedule, které lidem zakazují volně zde pouštět psy. „Potřebují klid, dostatek pastvy, minerální liz a samozřejmě vodu. Ideální je jedna kráva na jeden hektar,“ vysvětlil Václav Merta a podnikatel Josef Figura připojil: „Poskytuji služby potřebné k provozu. Zajišťuji vodu, elektriku a další věci.“

Pastvina je přímo na sjezdovce. V zimě však lyžařům bránit nebude, chovatel krávy odveze na svůj ranč zhruba v polovině října.