Naředěná kejda z havárie míří na Přerovsko

Olomouc - Naředěná kejda, která unikla ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku do říčky Blaty, dál putuje tokem a míří na Přerovsko. Podle mluvčí Povodí Moravy je směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv i přes silné naředění smrtelná pro vodní organismy a méně odolné druhy ryb. Rybáři již z otrávené řeky vytáhly tři metráky uhynulých ryb a další metráky zůstávají ve vodě. Případem se zabývá policie, která vyšetřuje, zda na ekologické havárii nemá někdo podíl.

„Je zasažen úsek v délce 15 kilometrů, kontaminovaná voda se již dostala do okresu Přerov. Povodí nyní dělá rozbory kvality vody, v úterý se dozvíme výsledky. Během úterka by se mělo do toku vypustit 1 000 kubíků vody z nádrží ze Sigmy Lutín, jde o pitnou vodu, povolit to ještě musí kraj,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Situaci monitorují i pracovníci životního prostředí z přerovského magistrátu. „Blíží se to k nám, máme nachystanou variantu, jak rychle naředit kontaminovanou vodu. V Blatě je málo vody, vlévá se do Mlýnského náhonu, připustíme tam vodu,“ doplnil Jiří Mašek z přerovské radnice.

V Olšanech už odčerpali asi 1 200 kubíků žředěné kejdy

Práce dnes pokračují i v Olšanech. „Situace u nás je vážná, ta řeka je mrtvá. Dnes budeme čerpat dál, čekáme na instrukce ze životního prostředí,“ řekl dnes starosta Olšan Milan Elfmark. Podotkl, že dosud se odborníkům společně s místními hasiči podařilo odčerpat asi 1 200 kubíků zředěné kejdy a zhruba stejné množství čisté vody dodali do toku na okysličení. „Podle zpráv od rybářů to pomohlo, ztráty se alespoň trochu snížily,“ dodal starosta.

Reportáž Moniky Bezuchová (zdroj: ČT24)

Rybáři vytahují metráky mrtvých ryb

Pro rybáře znamená havárie katastrofu. Z vody totiž stále vytahují mrtvé ryby. Voda je navíc podle odborníků bez kyslíku, který se tam nyní nahání pomocí přístrojů. „Vypadá to špatně. Odvezli jsme už přes tři metráky ryb a nyní tam jsou další tři, odklízíme je nyní v Olšanech. Hladina je úplně bílá. Jsou tady samé mrtvé ryby, vidím okouna, kapra, amura. Kejda, která vytekla, zničila život v řece,“ popsal hospodář olomouckých rybářů Václav Zelníček.

Uhynulé ryby
Zdroj: ČT24

Jeho slova potvrzují i další odborníci. „Následky samozřejmě jsou, říčka Blata je totálně otrávená, viděli jsme to už u Olšan,“ doplnil Mašek. Podle pracovníků životního prostředí by tok měl přestat zapáchat do dvou týdnů, kdy se tam však znovu vrátí život, nedokáže nikdo odhadnout. Dřív než do dvou let se tak ale zřejmě nestane.

Případem se už zabývá policie, nikoho konkrétního však zatím neobvinila. „Prošetřujeme, zda nebyl spáchán trestný čin. Čekáme na výsledky hygieny, prověřuje se, zda nedošlo k porušení bezpečnosti či k zanedbání, které mohlo způsobit protržení nádrže,“ řekla olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová. 

Do Blaty unikla kejda
Zdroj: ČT24

Kejdová nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy, tedy tekutého statkového hnojiva, směsi výkalů, hospodářských hnojiv a zbytků krmiv s podílem vody. Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Povodí Moravy havárii řešilo zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov a ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích na Olomoucku a Olšanech na Prostějovsku. Lidé žijící podél toku se potýkali se značným zápachem.