Bouřky dořádily, přeháňky už budou jen místy

Praha – Českem se prohnaly další bouřky, na Přerovsku voda zatopila několik domů. Silný vítr také lámal a vyvracel stromy, které komplikovaly dopravu mezi Hranicemi a Opatovicemi. Hladiny sledovaných toků jsou ale setrvalé nebo mírně klesají. V příštích dnech budou srážky pomalu ustávat, lokální rozkolísání vlivem srážek je málo pravděpodobné.

V Batelově na Jihlavsku spadly v noci větve na železniční trolej a zastavily vlaky. Na Vysočině narazily v podvečer dvě soupravy do spadaných stromů, vše se ale obešlo bez zranění. Kvůli následkům bouřek se mimořádně sešli královéhradečtí radní. Podle lesníků bouřky poničily třicet tisíc kubíků dřeva, a ti tak nestíhají popadané stromy odklízet. Museli si proto najmout externí firmy. Na Hradecku stále platí zákaz vstupu do lesů.

Čtvrteční silná bouře zničila v městských lesích Hradce Králové asi 30 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje plánovanou těžbu téměř na rok a půl. Obvyklá roční těžba je kolem 21 tisíc metrů krychlových. Škody lesníci odhadli na více než patnáct milionů korun. Likvidace kalamity, jež nemá v městských lesích obdoby, potrvá přes tři měsíce, potvrdila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Do lesů, které obyvatelům stotisícového města slouží jako rekreační zóna, nadále platí zákaz vstupu. Lesníci budou nejprve s těžkou technikou odstraňovat padlé stromy z cest tak, aby se co nejdříve dostali k nejpostiženějším místům. Zatím správci lesa odhadují, že návštěvníkům lesa by se cesty mohly otevřít do tří týdnů. „Do porostů bude však nadále vstup zakázán, protože se tam vyskytují stromy či vývraty, které jsou společně se zachycenými ulomenými větvemi pro návštěvníky nebezpečné,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

V následujících dnech poklesnou teploty i intenzita srážek

Dnes by mělo být jasno až oblačno, přeháňky by se měly objevit jen ojediněle. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C. Podobné počasí by nás mělo čekat i v úterý. Ve středu k nám postoupí okluzní fronta, za kterou bude do střední Evropy proudit chladnější vzduch od západu až severozápadu. Teploty by se měly vyšplhat jen k 25 stupňům.

Ve čtvrtek se budou vyskytovat přeháňky stále jen ojediněle, dál by mělo trvat jasné až polojasné počasí. Jen nejvyšší teploty poklesnou k hodnotě 23 stupňů. Od pátku do pondělí by mělo být polojasno až oblačno, přechodně až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty by se pak měly pohybovat v rozmezí od 20 do 25 °C.

Červencové bouřky způsobily klientům tuzemských pojišťoven škody za stovky milionů korun. Nejvíce pojistných událostí vzniklo následkem krupobití, které rozbíjelo střešní konstrukce a krytinu, okapy a okna a poškozovalo zahradní nábytek, skleníky a kapoty automobilů. Nejvíce postiženou lokalitou jsou střední a východní Čechy.