Brno prošlo nočním policejním zátahem

Brno – Velké policejní manévry se odehrávaly během dnešní noci v Brně. Desítky policistů zaplavily ulice města. Zaměřili se především na odhalování majetkové a trestné činnosti, podávání alkoholu mladistvým i silniční kontrolou. Do akce, která se v takovém rozsahu konala vůbec poprvé, se zapojili také složky cizinecké a dopravní policie a městští strážníci. Policie pro překročení rychlosti zastavila jedenáct řidičů a zadržela celkem 40 opilých dětí, které následně předala rodičům. „Kamarádka slavila narozeniny, proto jsme popíjeli. Až přijede otec, nejspíš nás oba zfackuje,“ uvedl bratr zadržené dívky, které policisté naměřili 0,9 promile alkoholu v krvi.

Dopravní část zátahu se soustředila hlavně na alkohol za volantem a radarové kontroly rychlosti. Policisté nakonec zaznamenali jedenáct řidičů, kteří překročili povolený limit. „Tím, že je nasazeno také dopravní opatření a policisté dopravní služby, je to prvně, kdy se zaměřujeme jak na tu problematiku pořádkovou, tak na tu dopravní,“ podotkl velitel operace Milan Janík.

Nečekané společnosti se dočkali také návštěvníci některých brněnských podniků. Do policejní sítě se chytilo několik desítek nezletilých pod vlivem alkoholu. „Ani nás nepřekvapil výsledek, kdy jsme museli předat rodičům čtyřicet mladistvých, kteří holdovali alkoholu,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Policisté zadrželi také jednoho pachatele trestné činnosti. Akce s krycím názvem Surprise, neboli překvapení, nakonec znamenala z pohledu výsledků překvapivě klidnou noc.