Podnikatelé v Karlových Varech se opět hádají s radnicí o předzahrádky

Karlovy Vary - Hoteliéři a podnikatelé na zrekonstruované pěší zóně Stará Louka v Karlových Varech se znovu po roce pustili do hádek s radnicí. Od města řada z nich dostala pokuty za to, že stavbou letních zahrádek porušují pravidla. Volají proto po zmírnění podmínek a chtějí jasná pravidla pro celé město.

Nová pravidla pro restaurační zahrádky na Staré Louce často vyvolávají emoce i bouřlivé diskuze. Podlahy i zahradní nábytek musí každou noc zmizet. Pryč musí i betonové podstavce ke slunečníkům a květiny. „Každý večer nosit stoly, židle a deštníky, trpí inventář, trpí dlažba a nepovažujeme to vůbec za logické,“ řekl ČT provozovatel jedné z restaurací.

Podle radních ale hoteliéři často zabírají víc místa, než mají povoleno, a betonové podstavce vadí při ranním úklidu pěší zóny. Za porušování pravidel proto padly pokuty. Přísná pravidla radnice stanovila po dohodě s projektantem pěší zóny Miloslavem Bokotou. Tomu vadí, že hoteliéři zasahují do zeleně, používají reklamní slunečníky a křiklavé barvy a v některých případech i na pohled laciný zahradní nábytek. „Pěší zóna se dostala na určitou úroveň nějaké Pařížské ulice v Praze a některé tyto zásahy hospodských to tam degradují,“ podotkl.

Hoteliéři a podnikatelé se ale nevzdávají a chtějí požádat magistrát o změnu pravidel. Dosavadní systém navíc považují za likvidační. „Na konci sezony vyhodnotíme provoz těchto předzahrádek a těchto zařízení, takže určitě se budeme zaobírat i podněty podnikatelů,“ uvedl náměstek primátora Jaroslav Růžička (nez.). Radní už také na příští rok připravují jednotná pravidla pro předzahrádky nejen na Staré Louce, ale na celém území města.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)