Pardubický zámek ukrývá unikátní zbraně otce českého safari

Pardubice - Za tajemstvím českých depozitářů se dnes vydáme do Pardubic a potěšíme hlavně znalce a milovníky loveckých zbraní. Dva unikáty má ve své sbírce Východočeské muzeum. V roce 1981 je koupilo od světoznámého zoologa a cestovatele Josefa Vágnera, zakladatele safari ve Dvoře Králové. Oba exponáty jsou symbolem preciznosti a luxusu.

Josef Vágner za svého života podnikl devět výprav do Afriky a dovezl na dva tisíce zvířat. Zbraně, které později prodal do muzea, ho na cestách provázely. Jednu z nich vystavuje ve své expozici Východočeské muzeum. Na zakázku vyrobená opakovací kulovnice finské značky Sako má unikátní řezbu v kovu kombinovanou se zlacením. Na pažbě se vyjímají dva bojující buvoli. „V sedmdesátých letech v Československu dovézt takovouhle zbraň muselo stát velké množství peněz a nervů, protože režim neměl zájem na tom, aby se sem dovážely takovéhle výrobky,“ říká historik Jan Tetřev. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Další Vágnerova zbraň je na rozdíl od vystavené kulovnice ukrytá v depozitáři v tmavých útrobách pardubického zámku. „Je to luxusně zdobená broková kozlice, čili zbraň se dvěma brokovými hlavněmi, které leží nad sebou,“ popisuje Tetřev. Podle něj z ní Vágner nestřílel příliš často, protože to nebyl zabíječ zvěře, ale naopak měl zvířata rád. Ani jedna ze zbraní není funkční. Jejich znehodnocení bylo v roce 1981 podmínkou přijetí do muzea.

Vágnerovu německou kozlici nikdo z návštěvníků nejméně rok neuvidí, nicméně stálá expozice zbraní na pardubickém zámku je během prázdnin otevřená každý den.