Houslařská škola v Chebu plní lidem sny o vlastní kytaře

Cheb - Zájemci z celého světa si v houslařské škole v Chebu zkouší vlastníma rukama vyrobit hudební nástroje. Už podruhé se tu pod dohledem zkušených lektorů učí děti, ale i dospělí. Vybraný hudební nástroj si mohou účastníci kurzu vyrobit zhruba za dva týdny. Školu nyní navštěvuje 35 žáků. Mezi Čechy a Slováky zde studují i Němci a Korejci.

Kurzy mají hlavně propagovat školu a přilákat nové studenty. „Ten nápad vznikl proto, že samozřejmě chceme informovat veřejnost, že umělecká řemesla ještě nevyhynula,“ uvedl vedoucí houslařské školy ISŠT Cheb Jiří Pátek.

Pro někoho je kurz ideálně strávenou dovolenou, další účastníci si chtějí splnit sen o vlastních houslích nebo kytaře. Do kurzu se poprvé zapojila i desetičlenná skupina dětí z výměnného pobytu Rotary Clubu. Přijeli například z Ameriky, Estonska a Izraele.

Houslařská škola má v regionu dlouholetou tradici. Do roku 2005 byla v Lubech u Chebu, kvůli ekonomickým problémům ji ale kraj sloučil s chebskou integrovanou školou. Nástroje se vyrábí z tradičních materiálů, jako je smrkové dřevo ze Šumavy a žíhaný javor z Bosny.  

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)