Gang pomáhal vietnamským imigrantům skrze falešné studium

Brno/Ostrava – Desítky cizinců převážně z Vietnamu nelegálně pobývaly v České republice díky organizované zločinecké skupině. Víza dostali cizinci díky neplatnému potvrzení o studiu na Vysokém učení technickém (VUT) v Brně. Případ začal projednávat Okresní soud v Ostravě.

Obžalovaná šestice lidí se podle žalobkyně podílela na legalizaci pobytu vietnamských imigrantů v České republice. „Je zřejmé, že obvinění měli v systému každý svou pozici, úsek jednání a úkonů, které prováděli, přičemž nemuseli nutně znát další osoby zainteresované v tomto procesu,“ píše se v obžalobě.

Oblíbenou propustkou do Evropy se pro Vietnamce stala studentská víza, jenže doložené studium na VUT bylo pouze fiktivní. Agentura svoje klienty zapsala na kurzy češtiny pro cizince, získala tak potřebné potvrzení o studiu. Jenže ti nikdy nezaplatili školné, ani do kurzu nezastoupili. „V tehdejší době bylo možné získat potvrzení o plánovaném studiu, pokud člověka zastupovala agentura. Finanční otázka se totiž řešila až následně. V současné době to možné není, protože každá agentura s námi má podepsanou smlouvu a finanční otázka se řeší dopředu,“ uvedla vedoucí Institutu celoživotního vzdělávání VUT Petra Navrátilová.

Údajní vysokoškoláci měli bydlet v Brně i v Ostravě

Údajní vietnamští vysokoškoláci měli bydlet kvůli nahlášení na úřadech i v domě v Ostravě, jehož majitelem je kamarád jednoho z obžalovaných.

Klienty pro výnosný byznys sháněla skupina přímo ve Vietnamu, tam měla působit i zatím záhadná osoba takzvaného pana Dunga – podle obžaloby zřejmě hlavy celé organizace. „Zájemcům pomáhala obstarávat potřebné doklady, inkasovala od nich peníze za vyřízení víza nebo povolení k pobytu, kdy částky dosahovaly v průměru 10–13 tisíc dolarů za osobu,“ píše se dále v obžalobě.

I kvůli desítkám svědků z řad cizinců se soudní líčení potáhne minimálně několik měsíců. Mužská polovina z šestice obžalovaných zatím zůstane ve vazbě. Kvůli stejné kauze je samostatně stíhána i bývalá pracovnice opavské cizinecké policie.