Ochranáři v Poodří chystají změny ochrany přírody

Ostrava - Zvýšení stupně ochrany na většině ploch připravuje Správa Chráněné krajinné oblasti Poodří. Opatření se dotkne hlavně zemědělců, kteří nebudou moci volně používat hnojiva. Obcím se naopak uleví, státní ochrana přírody už nebude schvalovat stavby mimo hranice chráněné oblasti. Nová definice Chráněné krajinné oblasti Poodří bude zahrnovat také dvě evropsky významné lokality Mokřady Bílovky a Rezávka. Vláda by ji měla projednat do konce roku, nové nařízení vstoupí v platnost nejdříve na jaře 2013.

Návrh nové mapy Chráněné krajinné oblasti Poodří zvyšuje dohled ochranářů, proto se objeví mnohem více červených a také žlutých ploch. Nejvíce to omezí zemědělce. Bez souhlasu úředníků nebudou moct používat živočišná hnojiva a mulčování. „Nám jde o zachování především těch pozemků, které jsou dneska nějakým způsobem obhospodařovány a které utvářejí součást charakteru krajiny Poodří,“ řekl Petr Birklen, vedoucí Správy CHKO Poodří.

Problém ale vidí zemědělci: „Když sklidíme polovinu při stejných cenách vstupů, ne-li vyšších, tak se nám tohle krmení začíná, co se týče sena, prodražovat,“ tvrdí Václav Majkus, ředitel Agrosumak Suchdol nad Odrou. Zemědělci ale nejsou skeptičtí, věří v dohodu.

Reportáž z CHKO Poodří (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody svým novým postupem pomohou obcím, nebudou schvalovat všechny stavby na jejich katastrech. Tuto novou praxi uvítali například v Bernarticích nad Odrou, kde zatímco domy na pravé straně silnice do CHKO patří, domy na opačné straně už nikoliv. Až dosud hranice žádnou roli nehrála, nově by se měly lidem nalevo zjednodušit stavební práce a rekonstrukce.

Z chráněné krajinné oblasti úředníci vyjmou některé průmyslové areály. Studénka si navíc prosadila snížení stupně ochrany u rekreační oblasti u Odry. Pokud by platila původně navrhovaná druhá nejpřísnější zóna, nemohlo by se tady najednou sejít více než 100 lidí.