O pronájmy rekreačních zařízení není zájem

Františkovy Lázně/Němčice – Nově vybudovaný kemp u Františkových Lázní za desítky milionů korun je zavřený. Město marně hledá nájemce, který by areál provozoval. Podnikatelé se nehrnou – mnozí mluví o krizi v branži a bojí se, že prodělají. Nové chatky voní čerstvým dřevem, sprchy ještě nikdo nepoužil. Stačí zapnout elektřinu a turisty čeká zázemí moderního kempu. Ten ale uprostřed hlavní sezóny zůstává zamčený.

Dvakrát se město pokusilo kemp pronajmout, neuspělo. Podnikatelé se bojí, že kvůli příliš malému zájmu turistů prodělají. Strach nakonec dostal i jediný vážný zájemce. Nepomohly ani slevy. Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík (NS-LEV 21) informoval, že město nabízelo na první tři roky provozování jen symbolický nájem.

„Režie, která je spojená s provozem, se vyšplhala až na milion a půl korun. V obsazenosti 70 – 80 procent jste pak na nule. Dnešní kempy mají obsazenost 40, 50 procent,“ nechal se slyšet podnikatel Pavel Weinfurter. Lázeňští hosté i turisté ale žádají služby. Kromě luxusních hotelů musí město nabídnout i přírodní koupání, chatky a místa pro stany, jak tvrdí starosta. „Nezbude nám nic jiného, než to provozovat byť i třeba prodělečně jako firma vlastněná městem,“ uvedl Ivo Mlátilík.

Reportáže Antonína Bruštíka a Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Zpustlé je i kdysi vyhlášené koupaliště. Připomínají ho jen betonové zídky a zarostlá restaurace. Město už proto nechce situaci dál protahovat. Založilo společnost, která začne nový areál řídit. Pracovat by měla začít ještě do konce prázdnin. Starosta odhaduje, že první turisté se ve františkolázeňském kempu budou moci ubytovat příští rok.

Obec Němčice pronajímá koupaliště za jednu korunu

Němčice na Domažlicku je obec, která zrekonstruovala místní koupaliště za téměř půl milionu korun. Areál včetně dětského bazénu a kiosku musela nakonec pronajmout za symbolickou jednu korunu. Letošní sezona je zatím chudá nejen na návštěvníky, ale i na samotné nájemce. Některé obce je sehnaly doslova na poslední chvíli.

Starosta Němčic Jan Hvizd říká, že nájemce obec sehnala až v polovině června. Provozovatelé koupališť se obávají především malé návštěvnosti a začátek sezony rozhodně není podle jejich představ, jak potvrdil provozovatel němčického koupaliště Rudolf Greif.

V nedalekých Kanicích musela obec oželet celý nájem a v řadách místních lidí hledat někoho, kdo by se o areál postaral, třebaže toto podnikání nijak nevynáší. Provozovatelkou koupaliště v Kanicích se nakonec stala Ivana Kunešová.

Většina obcí se snaží nájemcům poskytnout určité výhody. Přesto není provoz koupališť sázkou na jistotu.