Trik, jak se vyhnout předpisům. Domov pro seniory už je ubytovna

Chrudim – Soukromý domov pro seniory se zvláštním režimem v areálu bývalého pivovaru v Chrudimi se zřejmě trikem vyhne uzavření. Stavební úřad před časem nařídil jeho vystěhování, protože budova neodpovídala předpisům. Provozovatel, kterým je obecně prospěšná společnost Lůžkové a sociální centrum pro seniory, však rozhodnutí ignoroval a vyklizení se chce vyhnout účelovým trikem – status budovy totiž změnil na ubytovnu.

Budova neodpovídala předpisům pro požární bezpečnost, které jsou u sociálních zařízení vyžadovány. „Když jsme udělali další řízení, obdrželi jsme doklady, že klienti mají podepsanou smlouvu o ubytování a je zavedena ubytovací kniha. Vše je vedené jako ubytovna, čímž se mění charakter užívání a ze strany stavebního úřadu pravděpodobně nic nebrání tomu, zastavit řízení,“ uvedl vedoucí chrudimského stavebního úřadu Vladimír Bálek. Podle něj bude věc předána sociálnímu odboru krajského úřadu, který prověří, zda je vše v pořádku.

V domově žije téměř 40 klientů, kteří potřebují zvláštní péči. Ředitel obecně prospěšné společnosti Milan Jiruška se brání tím, že jsou klienti s nabízenými službami spokojeni. Podle vedoucí odboru sociálních věcí chrudimské radnice Martiny Zelenkové „nesedí“ deklarované poskytované sociální služby s provedenými stavebními úpravami. Proto předala podnět krajskému úřadu, který je registračním orgánem pro sociální zařízení v regionu. „V této chvíli připravujeme správní řízení o odejmutí registrace,“ uvedla vedoucí sociálního odboru na krajském úřadu Helena Zahálková.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Celý problém může trvat ještě několik měsíců. Řešením by bylo přestěhování seniorů do nové budovy, kterou provozovatel dokončuje hned vedle. Ta ale zatím čeká na kolaudaci. Senioři tak už půl roku zůstávají v provizorních podmínkách.    

Trik, jak se vyhnout dodržování pravidel pro sociální zařízení, použil před dvěma lety také soukromý Domov pro seniory ve Smilově ulici v Pardubicích. Jeho klienti si stěžovali na to, že dostávají málo jídla. Provozovatel domova, bývalý primátor lékař Zdeněk Stránský, přes riziko značné pokuty raději zrušil registraci sociálního zařízení, aby nemusel kontrolorům předložit dokumenty.