Morava hlásí neúrodu, bude nedostatek ovoce

Těšetice (Znojemsko) - Letošní úroda ovoce bude minimální, mohou za to únorové a dubnové mrazy a především dlouhodobé sucho. Zemědělci už teď počítají ztráty, nejvíce nepřízeň počasí zasáhla meruňky, broskve a švestky. Zatímco v Čechách převažuje spíše lokální poškození sadů, Morava je postižena téměř celá, někteří zemědělci hlásí až devadesátiprocentní škody. Škody se podle odhadů vyšplhají až na 350 milionů korun.

Špatnou úrodu očekávají pěstitelé všech druhů ovoce, například u vinné révy bude pokles úrody oproti minulým létům asi o 30 procent. Některé plodiny jsou na tom ještě hůř, nejvíce to odnesly náchylnější teplomilné druhy jako meruňky a broskve, u nich bude pokles 50-70 procent. Zasažena je prakticky celá Morava. „Místy dokonce ovocnáři nesklidí vůbec nic,“ upozorňuje předseda Moravskoslezské ovocnářské unie Ivo Pokorný. 

Zásadní roli sehrálo mrazivé počasí na začátku roku. „Významnou mrazovou vlnu jsme zaznamenali během února, kdy bylo patnáct dnů s průměrnou denní teplotou pod minus 10 stupni Celsia, minimální teplota dosáhla až minus dvaceti,“ řekl Pokorný. Poznamenal ale, že únorové mrazy poškodily pouze 30 procent květních pupenů. „Horší situace nastala v průběhu Velikonoc, kdy jarní mrazíky poškodily významným způsobem všechny ovocné druhy,“ dodal. 

Výstava vína
Zdroj: ČT24

Mráz ale není jediným nepřítelem ovocnářů. Dopad na zdraví ovocných stromů má i dlouhodobé sucho, které Moravu postihlo. „Byl velmi suchý konec roku a pokračuje to i celý letošní rok,“ potvrdil Pokorný. Podle něj se to dotkne jak pěstitelů, tak i zákazníků, kterým stoupne koncová cena ovoce.

Výrazný nedostatek bude zejména již zmiňovaných broskví, meruněk a také švestek. „Počítáme s tím, že cena stoupne asi o pět korun na kilo,“ odhaduje Pokorný. Co se týče jablek a hrušek, český trh dokáže nedostatek pokrýt dováženým ovocem. Pokorný ale upozorňuje, že ovoce z dovozu je pak výrazně dražší a také je ošetřováno až třikrát většími dávkami pesticidů. Nedostatek švestek postihne také milovníky slivovice. „Palírny budou mít letos méně práce než jiná léta,“ konstatoval Pokorný.

Reportáž Ivy Šmelové (zdroj: ČT24)