Na dálnici D5 se znovu vytvořil hrb, jezdí se osmdesátkou

Stříbro – Po dvou letech se na dálnici D5 z Rozvadova na Plzeň znovu vytvořil hrb napříč celou vozovkou. Asi deseticentimetrové vzedmutí vzniklo v místě, kde se betonová vozovka napojuje na asfaltovou. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto snížilo na 119. kilometru za Kladruby před sjezdem na Benešovice rychlost na 80 km v hodině. Tento úsek dálnice byl dokončen v roce 1997 a už není v záruce.

ŘSD už objednalo posudek, který vysvětlí příčinu příčné nerovnosti. „Už je hotový. Tento týden, nejpozději začátkem příštího, nerovnost obrousíme. Na místě bude několik hodin omezen provoz, vždy na jednom ze dvou pruhů. Větší opravu provedeme na podzim, nyní připravujeme veřejnou soutěž,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Cena opravy není zatím známa. 

„Jel jsem tam včera a je to znát. Neviděl jsem to jako problém, pokud řidič skutečně zpomalí. Pokud to není sporťák, který má podvozek deset centimetrů nad vozovkou, tak to řidiči zvládnou,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík. Hrb je vysoký asi deset centimetrů. Někteří řidiči prý měli odřený nárazník.   

Na této části D5 už se dálnice vzedmula 12. července roku 2010, konkrétně na 122. kilometru v úseku Benešovice - Rozvadov, ale ve směru na Plzeň. Dálnice se zvedla až o 40 centimetrů. Stavbaři tehdy vybourali 15 metrů poškozených betonových desek ve všech třech pruzích, dálnice byla kvůli opravám asi šest týdnů průjezdná pouze v jednom směru. 

Podle posudku došlo k defektu vinou horka i dodavatelů stavby, nebyl prý dodržen projekt v přechodu asfaltové a betonové vozovky. Opravu za 1,1 milionu korun zaplatily ze tří čtvrtin Dálniční stavby Praha a zbytek ŘSD.