Za Lázně III chtějí Karlovy Vary doplatek

Karlovy Vary - Karlovy Vary dostaly nabídku 80 milionů korun jako doplatku k předchozímu prodeji Lázní III. V minulém volebním období opoziční zastupitelé obchod tvrdě kritizovali pro jeho nevýhodnost a soud později rozhodl o neplatnosti kupní smlouvy. Nové vedení města teď žádá za lázně víc.

V roce 2010 prodalo tehdejší vedení města Lázně III za 95 milionů korun. Při prodeji ale udělalo chyby. Soud smlouvu zrušil. Nově zvolení radní, kteří už v minulosti prodej kritizovali, teď žádají 180 milionů korun. Soukromá společnost podle primátora souhlasí. „Byla to společná aktivita, která vycházela z dlouhých jednání. Jsme ve shodě jak na záměru zveřejnění, tak případné dohodě o narovnání,“ podotkl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

V minulosti společnost zaplatila 95 milionů. Teď by měla doplatit ještě 85 milionů. Podle primátora by Karlovy Vary mohly peníze použít na opravu městských lázní. Zástupci soukromé společnosti dnes ale nemohli případ komentovat s tím, že většina vysoce postavených manažerů a právníků je na dovolené. Jednání mají v plánu koncem prázdnin. „Pokud k té transakci dojde, tak je oboustranná shoda, že se stáhnou veškeré soudní spory, které jsou v této věci vedeny,“ dodal primátor.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kotka, který jako náměstek zastupoval město u soudu, by město mohlo dostat ještě víc. „Objekt Lázní III má cenu 300, 400 milionů. To ukáže transparentní prodej a otevřená soutěž,“ dodal Kotek. Mluvčí magistrátu vysvětluje, že i přes dohodu se soukromou společností musí prodej lázní nabídnout veřejně. Přihlásit se podle něj mohou i zájemci, kteří nabídnou víc. „Na základě vyhodnocených došlých nabídek potom město rozhodne o tom, komu skutečně ten objekt bude prodán,“ reagoval mluvčí magistrátu Jan Kopál. O novém vlastníkovi budou rozhodovat zastupitelé nejdřív v září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)