Hasiči trénovali evakuaci dětských táborů

Karlovarsko - Jedno z největších nočních cvičení mají za sebou hasiči v Karlovarském kraji. Kvůli bouřkám a silnému větru, které sužovaly region v posledních dnech, trénovali evakuaci dvou dětských táborů. Zasahující hasiči ani děti předem o ničem nevěděli. Na vůbec prvním takovém cvičení v Karlovarském kraji se podílelo více než osmdesát hasičů. „Vzhledem k silným bouřkám jsme potřebovali nacvičit, jak by probíhala skutečná evakuace dětských táborů,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Krajem se přehnala větrná bouře, kterou doprovázejí přívalové deště a stoupá hladina řek. Ohrožené jsou dva dětské tábory. Hasiči nakládají a odváží stany a další vybavení. Na bezpečném místě pak budují evakuační tábor pro 53 dětí. Takový scénář připravili nadřízení karlovarským hasičům pro noční cvičení. „Postavení stanu nám trvá zhruba 15 minut,“ zhodnotil velitel hasičů z Teplé Karel Kyller. 

Hned po dokončení provizorního ubytování vyjíždějí hasiči do táborů. Situaci jim komplikují desítky stromů, které po vichřici popadaly na lesní cesty. „Každá jednotka má ve výbavě motorovou pilu a musí si poradit s překážkami,“ řekl velitel toužimských hasičů Jiří Horník. Zhruba tříkilometrový úsek od základny k jednomu z táborů jim kvůli překážkám trval asi hodinu.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vedoucí táborů hasičům předali jmenný seznam dětí. Některé z nich si ještě balily potřebné věci. Na seznamu měly například náhradní oblečení, léky a spacák. „Děti to zvládaly dobře, přišly hned, byly schopné si i rychle zabalit podle seznamu,“ chválila své svěřence vedoucí skautského tábora Lucie Knoblochová. Pro většinu dětí bylo noční překvapení vítaným dobrodružstvím. Po úspěšném převozu do evakuačního tábora si táborníci rozdělili lehátka v náhradních stanech. Celý zásah od vyhlášení poplachu až po uložení dětí v evakuačním táboře trval čtyři hodiny.