Dny NATO: Letos diváci uvidí tankování gripenů ve vzduchu

Ostrava – Tankování letadla za letu bude jednou z nejatraktivnějších ukázek, které uvidí návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě ve dnech 22. a 23. září. Přehlídky vojenské a letecké techniky, bezpečnostních a záchranářských složek se letos zúčastní rekordní počet 20 zemí. Poprvé mezi nimi budou Švýcarsko, Slovinsko, Estonsko a Litva. Letošní program dnes oznámili organizátoři na tiskové konferenci.

Akce je pro návštěvníky zadarmo, loni se na mošnovské letiště vypravilo rekordních 225 tisíc lidí. Diváky lákají zejména dynamické pozemní a letecké ukázky. Letových ukázek bude letos v každém z dnů 250 minut. „Je to trošku výzva a práce poskládat to tak, aby se všechno do programu vešlo. S tím se ale rádi popasujeme,“ řekl velitel Vzdušných sil Armády ČR Jiří Verner, podle kterého tato akce nemá ve střední Evropě obdoby. 

Tankování ve vzduchu předvede český gripen s tankerem KC-135, který poskytne americká armáda. „České letectvo dosáhlo této schopnosti loni. Uděláme to tak, aby to pro diváka bylo vizuálně co nejzajímavější. Věříme, že nám to počasí umožní. Nepamatuju si, že by se veřejná simulace tankování za letu někde předváděla,“ řekl Verner.   

K vidění bude celkem 60 vojenských letounů. Opět přiletí legendární americký bombardér B-52, který se pomalu stává ikonou této akce. Americké letectvo totiž hodnotí účast na ostravské přehlídce velice pozitivně, jednak kvůli vysoké návštěvnosti, a pak také kvůli vstupu zdarma, podotkl předseda sdružení Jagello 2000, které je jedním z organizátorů, Zbyněk Pavlačík.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Mezi dalšími atraktivními ukázkami budou například vystoupení proslulé britské akrobatické skupiny Red Arrows, francouzské předvedení dvojice nadzvukových bitevníků Mirage 2000N, italský stíhač Eurofighter Typhoon či švýcarský vrtulník Super Puma. „Diváci poprvé uvidí prezentaci Hradní stráže a její motocyklové jednotky. O tuto atraktivní ukázku jsme usilovali několik let,“ dodal Zbyněk Pavlačík.