Benátská noc v Liberci: Lidé se obávají hluku

Liberec – Už příští týden vystřídají sportovce ve veseckém areálu hudebníci, ve čtvrtek totiž startuje festival Benátská noc, který se bude v Liberci letos konat poprvé. Lidé žijící v okolí areálu se ale obávají nadměrného hluku a chtějí, aby ministerstvo vnitra přezkoumalo postup liberecké primátorky, která pro festival vydala výjimku z protihlukové vyhlášky. Bez ní by se hlasité noční produkce konat nemohly. Podle odpůrců tím ale primátorka i město porušily zákon.

Benátskou noc navštívilo v minulých letech až 30 tisíc lidí, kapely mají hrát do tří hodin do rána. Pořadatel slibuje natočit všechna pódia ven z města a zvuková aparatura navíc nebude nastavena na maximum. „Budeme dělat maximum pro to, aby byl hluk co nejmenší,“ ujišťuje organizátor festivalu Pavel Mikez.   

S konáním festivalu v Liberci nesouhlasí obyvatelé nedalekých sídlišť Vesec a Doubí. Obávají se toho, že se kvůli zvýšenému hluku několik dnů nevyspí. „Není to o tom, že by se takové akce pod širým nebem neměly pořádat. Vadí nám ale, že dva ze čtyř dnů festivalu budeme hudbu slyšet do tří rána,“ uvedl Jaromír Baxa, předseda osadního výboru ve Vesci a opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec. 

Podle něj sice městská vyhláška umožňuje, aby primátorka vydala výjimku, ale je to prý v rozporu se zákonem o obcích. „Proto jsme podali podnět na ministerstvo vnitra, které by toto ustanovení mělo prověřit a případně zrušit,“ dodal Baxa. Ministerstvo by mělo o stížnosti rozhodnout do 10. srpna, prý se ale bude snažit vydat stanovisko ještě před festivalem, tedy v průběhu příštího týdne. 

Podle radnice je postup primátorky v souladu se zákonem. Protihlukový předpis je součástí městské vyhlášky o veřejném pořádku a tu už prý ministerstvo několikrát kontrolovalo. „Dvakrát prošla tím dozorovým orgánem a byla zkontrolována, takže já si myslím, že to je v pořádku,“ řekl tajemník magistrátu Jindřich Fadrhonc. 

Benátská noc se ve Vesci uskuteční poprvé, předchozích 19. ročníků se konalo na Malé Skále na Jablonecku. Největší hvězdou čtyřdenního festivalu bude kanadský zpěvák Bryan Adams, který v Česku vystoupí teprve popáté. Za největší úlovky z domácí scény pořadatelé považují Daniela Landu, Jarka Nohavicu a skupinu Kabát.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)