Českým handicapovaným tanečníkům tleskalo Los Angeles

Olomouc - Český balet handicapovaných slaví úspěchy ve světě. Soubor Balet Globa z Olomouce zvítězil hned ve dvou kategoriích na prestižní světové soutěži v Los Angeles. Tanečníky vedou dva baletní mistři Valerij Globa se svojí ženou Monikou.

Cíl baletu pro tělesně postižené je zapomenout na svůj handicap a zbavit se starostí všedního dne. Balet se zrodil před pěti lety v Olomouci, teď jim tleská plný sál v Hollywoodu. „Určitě nám to zvedne sebevědomí, každá dřina se projeví, už tím, že můžeme něco takového dělat, to je pro nás čest to někomu ukázat,“ podotkl člen souboru Balet Globa Dalibor Cásek.

Tanečníci měli pouze minutu na to, aby přesvědčili porotu soutěže, že jsou nejlepší. „Když vám tleskají porotci nebo sál ve stoje, tak je to zážitek,“ popsal člen souboru Dalibor Brázda. Choreografie je každému z členů souboru s různým postižením šitá na míru.

„Snažíme se i trochu zakrýt jejich handicap, v žádném případě jim neulevíme, aby dokázali se svým tělem zabojovat,“ vysvětlil vedoucí souboru Valerij Globa. Psychobalet, kterému se soubor věnuje, je určitou formou terapie. Pochází z Kuby, kde vznikl před více než třiceti lety.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)