Starosta jihočeské obce byl obviněn kvůli ztrátovému prodeji pozemků

Český Krumlov - Útvar odhalování korupce a finanční kriminality stíhá starostu jedné z obcí na Českokrumlovsku kvůli možnému zneužití pravomoci. Představitel obce údajně v roce 2007 podepsal nevýhodnou kupní smlouvu na prodej pozemků, ačkoliv předem věděl, že změna územního plánu jejich cenu několikanásobně zvýší. Obec tak přišla o desítky milionů korun. Starostovi hrozí až desetileté vězení.

Pozemky o rozloze zhruba 245 tisíc metrů čtverečních byly prodány akciové společnosti za necelých sedm milionů korun. Znalecký posudek, který si nechali kriminalisté zpracovat, však říká, že minimální tržní cena již prodaných pozemků činila přibližně 127 milionů korun, maximální pak až 234 milionů korun.

Územní plán byl změněn necelé tři měsíce od uzavření kupní smlouvy. Pozemky podle policie bezprostředně poté od firmy odkoupil její akcionář a další fyzické osoby, které jsou s touto společností propojeny prostřednictvím jiných firem.

Starosta je obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Stíhán je na svobodě.

Telefonát Jaroslava Ibeheje k obvinění starosty (zdroj: ČT24)