Kraj odmítl vyhlásit rudolfovské údolí přírodním parkem

České Budějovice – K nelibosti místních obyvatel se krajský úřad rozhodl zamítnout možnost vybudovat nový přírodní park mezi Rudolfovem a Jivnem na Českobudějovicku. Lokalita podle zastupitelů nesplňuje příslušná kritéria. Obyvatelé ale proti verdiktu kraje protestují s tím, že v území kolem potoka tím pádem hrozí výstavba domů. Podle jivenské radnice jsou ale obavy zbytečné, protože v plánu je prý pouze vybudování malého sportoviště. Místní přesto chtějí kraj přesvědčit, aby své stanovisko přehodnotil.

Údolí Rudolfovského potoka obývají vzácní raci nebo ohrožené druhy ptáků – ledňáček, výr velký i dudek chocholatý. Oblast vzdálenou pět kilometrů od centra krajského města proto chtějí místní zachovat a na 65 hektarech vytvořit přírodní park. Podle nich je údolí kromě živočichů také hojně využívané pro příměstskou rekreaci.

Mezi zastánci vybudování přírodního parku ale sílí obavy, že radnice Jivna má s tímto místem jiné úmysly a plánuje výstavbu. „Jivno má prostoru k zástavbě dost, nevím, proč to takhle rozšiřují na údolí,“ tvrdí zastupitelka Rudolfova Zdeňka Sobíšková. Radní z Jivna to ale rezolutně popírají. Jedinou plánovanou stavbou je prý srub. „My žádnou zástavbu tady v údolí neplánujeme, pouze ten lom jsme chtěli využít k vybudování malého sportoviště,“ vzkázal starosta Jivna Josef Makovec

Do sporu se nyní vložil kraj, podle jehož zástupců je sice údolí významným krajinným prvkem, přírodní park ale vzniknout nemůže. „Lokalita nesplňuje zákonné podmínky pro to, aby mohla být vyhlášena přírodním parkem,“ zmínila mluvčí kraje Kateřina Koželuhová. Zástupci petičního výboru se s tímto výsledkem nehodlají smířit. Plánují znovu oslovit obě radnice i krajské zastupitele a rozhodnutí zvrátit.

Boj o přírodní park u Rudolfova (zdroj: ČT24)