Klienti krachlého Unibonu mají možnost žádat o peníze

Ostrava/Praha – Všichni klienti zkrachovalé záložny Unibon mají ode dneška možnost vyzvedávat si své peníze na sedmi pobočkách GE Money Bank v Praze, Brně, Ostravě a Opavě. Peníze vyplatí zpět zajišťovací fond. Družstevní záložna Unibon, která často půjčovala i spřízněným společnostem kolem podnikatele Daneše Zátorského, přišla o povolení letos na jaře.  Důvodem byly podle České národní banky nedostatky, které měly vliv na její bezpečnost a stabilitu.

Téměř dvě miliardy korun nebyla schopna sama kampelička vyplatit, proto resty převzal pojišťovací fond. Na peníze čekají zhruba čtyři tisíce klientů, převážně z Ostravska. „Ještě než jsem vkládala ty peníze, tak jsem se informovala, jestli jsou proti krachu pojištěni,“ přiznala Marie Petříčková.  

Renata Kadlecová, ředitelka Fondu pojištění vkladů:

„Výplata náhrad se týká zhruba 3 tisíc klientů. Budou uspokojeni všichni, kteří měli vklad do výše 100 tisíc eur, podle našich informací se jedná o všechny klienty.“

Unibon se dlouhodobě potýkal s problémy s nesplácením úvěrů a ČNB s kampeličkou zahájila řízení o odebrání licence již v listopadu loňského roku, kdy záložna vykázala čtvrtletní ztrátu 6,6 milionu. Navíc téměř polovina úvěrů, které záložna poskytla, byla nesplácená déle než 90 dnů a poměr kapitálu k rizikově váženým aktivům se u Unibonu pohyboval více než rok pod požadovanou osmiprocentní hranicí.

Krach Unibonu má své kořeny zřejmě v problémech holdingu Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského, který prostřednictvím právě Geofinu a stavební společnosti VOKD kontroloval zhruba třetinu kampeličky. V létě loňského roku svůj podíl prodal. Záložna však poskytovala Geofinu úvěry, které holding podle informací Hospodářských novin do konce loňského roku nesplatil.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)