ROP Severozápad má další problém – dotaci na wellness studio ve své budově

Ústí nad Labem – Kritici poměrů v operačním programu Severozápad mají další podnět k hlasitým připomínkám. Podle projektových dokumentů se má za peníze z evropských dotací vybudovat relaxační centrum přímo v budově dotačního úřadu. Zařízení za 8 milionů korun nabízející masáže je podle mnoha ústeckých zástupců typickou ukázkou, jak plýtvat penězi z eurodotací.

Ačkoli lázeňských měst je na severozápadě Čech několik, Ústí nad Labem mezi ně v současnosti nepatří. Lázně zažily v krajském městě největší slávu před sedmdesáti lety, ale dnes nefungují ani jedny. Právě podpora lázeňství je uvedena jako oficiální důvod pro udělení dotace. „Projekt splnil veškerá kritéria i požadavky, a proto uspěl,“ uvedla tisková mluvčí ROP Severozápad Marcela Klíchová.

Podle projektu má relaxační centrum stát 17 milionů, z čehož evropské peníze zaplatí zhruba polovinu. Bude přitom sídlit o patro níž než kanceláře dotačního úřadu. Příslib peněz centrum dostalo před osmi měsíci, zdejší pracovníci ale o novém zařízení nejsou informováni. Na informační ceduli název firmy dosud není a podle zdejších osob v současnosti není k dispozici jediná volná místnost. Kancelářský dům mimo jiné v minulosti proslul výší nájemného, které dotační úřad musí platit. Každý rok šlo o deset milionů korun.

Úřad nicméně prozatím relaxačnímu centru peníze neposlal. Brání mu v první řadě pozastavený příliv financí kvůli podezřelým dotacím a také fakt, že úřady proplácí dotace nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel pak poskytne tyto peníze zpětně.

Když evropští úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit. V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu 798,7 miliardy korun. Celkem úřady příjemcům dotací proplatily od roku 2007 do začátku letošního června ze státního rozpočtu 341,1 miliardy korun.

Mezi dotační programy s největšími problémy patří právě ROP Severozápad. Ministerstvo pro místní rozvoj spolu s ministerstvem financí v červnu rozhodly o jeho pozastavení. Tento krok mimo jiné souvisel se stíháním bývalého ředitele úřadu Petra Kušnierze, kterého soud dnes uznal vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Do vězení ho poslal na 7,5 roku a udělil mu pokutu 750 tisíc korun.

Program Severozápad opět řeší podezřelou dotaci (zdroj: ČT24)