Podél Labe mezi Hradcem a Kuksem vzniká nová cyklostezka

Kuks – Břehy Labe mezi Hradcem Králové a Kuksem na několik následujících měsíců obsadili stavaři. S pomocí těžké techniky začali s budováním nové cyklostezky spojující krajské město se známým turistickým cílem. S celkovou délkou 26 kilometrů půjde o největší stavbu svého druhu v kraji. Právě rozlehlost stavby nebo umístění v atraktivní, ale záplavové oblasti je terčem kritiky.

Původně měla být stezka v provozu už letos, nakonec se po ní první cyklisté projedou zřejmě až v dubnu příštího roku. Cyklostezka využije v současnosti již existující pětikilometrový úsek, ve zbytku ale bude úplně novou stavbou. Mnozí se pozastavují nad tím, že se místy stezka přiblíží Labi natolik, že se dostane do záplavového území. Podle Povodí Labe si toho jsou stavbaři vědomi. Mluvčí Václav Jirásek podotkl, že dotyčné úseky jsou projektovány tak, aby dočasné zaplavení vydržely.

Povrch nové cyklostezky bude tvořit buď asfalt, nebo beton. Podle mnohých kritiků jde ale o zbytečně megalomanský projekt. „Je to v podstatě nová silnice podél Labe. Myslím si, že by šla udělat i úspornějším způsobem,“ tvrdí Adam Záruba z Českého svazu ochránců přírody.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Stavbu za zhruba 65 milionů korun má z větší části zaplatit evropská dotace. Zahájení prací ale předcházely problémy s výběrovým řízením na zhotovitele. Dotační program ROP Severovýchod kvůli nedostatkům v zadávací dokumentaci dokonce doporučil vypsat nové výběrové řízení. „Nečekali jsme, že s tím bude spojeno takové množství administrativy, nicméně si myslím, že všechny problémy se podařilo překlenout,“ tvrdí předseda správní rady Královéhradecké labské Luboš Tuzar. Nová turistická komunikace má v budoucnu pokračovat až do Pardubic.