Obnovení těžby čediče na Tlustci provázely úplatky

Česká Lípa - Dva muže stíhá protikorupční policie za to, že se pomocí úplatků ve výši 2,5 milionu korun snažili o obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Hrozí jim za to až šest let vězení. Kriminalisté už podali na státní zastupitelství v České Lípě návrh na podání obžaloby. Pokud by povolení k těžbě firma získala, za 20 let by podle kriminalistů vydělala nejméně 180 milionů korun.

Podle závěrů kriminalistů muži opakovaně nabízeli úplatky v souhrnu za 2,5 milionu korun zástupcům dvou občanských sdružení. Cílem bylo, aby obě sdružení ustoupila od svých nesouhlasných stanovisek k záměru těžařské společnosti na zahájení těžby čediče. „Následně by tak mohlo dojít k ovlivnění vydání stanoviska ministerstva životního prostředí, které posuzovalo záměr těžařské společnosti z hlediska vlivu na životní prostředí,“ konstatoval mluvčí útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Jeden z obviněných mužů podle kriminalistů úplatky přímo nabízel. Druhý muž, jako zástupce těžařské společnosti, ho údajně k nabízení úplatku navedl. Oba muži jsou stíháni pro trestný čin podplácení. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Podle místopředsedy Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáše Řízka se obvinění pokoušeli podplatit i dlouholetého předsedu sdružení Miroslava Šimonka. „Jsme rádi, že policie dospěla k takovému závěru, že úplatek byl nabídnut,“ poznamenal Řízek. Sám Šimonek ovšem zemřel na začátku letošního roku. 

Čedičový lom na Tlustci je jedním z mála v Libereckém kraji, kde je tak kvalitní stavební kamenivo. V Libereckém kraji se těží kámen na deseti místech, jen dvě ložiska však vydrží déle než 20 let. Proto i rozvojové dokumenty kraje s obnovením těžby čediče na Tlustci počítají. Na druhou stranu ale patří kopec k dominantám krajiny, jež je turisty velmi oblíbená i proto, že je spjata se svatou Zdislavou.

Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na velkou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče pak o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí.

V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale zastavila. Nyní znovu probíhá proces na obnovu těžby. Souhlas ministerstva životního prostředí získala těžařská firma loni, nedávno jí odbor životního prostředí Libereckého kraje udělil výjimku z ochrany zvlášť chráněných druhů živočichů a rostlin, které by těžbou mohly být dotčeny.