V Kvildě obnovili bývalý německý hřbitov

České Budějovice – Šumavská Kvilda obnovila zničený německý hřbitov. Tehdejší úředníci nechali roky zanedbané místo zlikvidovat v sedmdesátých letech. Místní obyvatelé ale torza pomníků objevili na skládce a vrátili je na pietní místo.

Původní hřbitov v Kvildě je znám z dobových fotografií. Své příbuzné tu měli pochované stovky německých rodin včetně Eduarda Honese. „Mám tam pochované babičky z otcovy a matčiny strany a také sourozence,“ vzpomíná Eduard Hones. 

Po roce 1945 se ale o hřbitov neměl kdo starat, pozůstalí do Česka nesměli. Ze Sudet byli vládou vystěhováni jako kolaboranti s nacismem. V sedmdesátých letech proto zchátralé pohřebiště úředníci zlikvidovali. „Ten hřbitov pochopitelně moc dobře nevypadal, protože ho dlouho nikdo neupravoval. Všichni tehdejší obyvatel byli vystěhováni,“ připomíná nelehkou dobu Eduard Hones. 

Náhrobky zachránili z nedaleké skládky před osmi lety místní obyvatelé. „Osud tohoto hřbitova nedovoloval umístit náhrobky na své místo, protože dnes už nelze dohledat, kde jaký náhrobek byl,“ připomíná starosta obce Václav Vostradovský. 

Pietní místo je pro místní obyvatele symbolickým vyrovnáním se s minulostí. Obec chce ale na hřbitově znovu začít pohřbívat, a to už v příštím roce. Hroby původních obyvatel byly v přední části hřbitova. Nové pohřebiště proto vznikne až vzadu za pietním místem.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)