Kolony na podemleté silnici už nezdržují cestu do Českého Krumlova

Zlatá Koruna (Českokrumlovsko) – Silnice I/39, která vede z Českých Budějovic do Českého Krumlova a k Lipnu, je opět obousměrně průjezdná. Řidiči ale musí být opatrní a připravit se na rychlostní omezení u Rájova na Českokrumlovsku. Silnici v sobotu podemlel déšť, poškozen byl také rájovský most. Po bouři musela být částečně uzavřena a jezdilo se kyvadlově jedním pruhem. Nyní je sice opravena, ale jenom provizorně. Potřebnou rekonstrukci chce Ředitelství silnic a dálnic provést na podzim, bude stát deset milionů korun.

Uzavírka jednoho pruhu na důležité turistické spojnici, kudy jezdí autobusy s turisty do Českého Krumlova nebo lidé za lipenskou přírodou, způsobila vážné komplikace. Tvořily se několikakilometrové kolony, zatímco se silničáři snažili provizorně zprůjezdnit komunikaci obousměrně.

Kdyby silnice zůstala zúžena, mohla by být ohrožena druhá polovina sezony v Českém Krumlově, obával se starosta města Dalibor Carda. Omezení bylo pohromou nejenom pro turisty, ale i pro místní obyvatele. Spojení levého a pravého břehu Vltavy bylo obzvlášť zdlouhavé buď kvůli kolonám, nebo kvůli nabývajícímu počtu kilometrů na objízdných trasách.

„V sobotu do rána jsme vozovku uklízeli, v neděli se to zasypalo lomovým kamenem, abychom mohli pustit dopravu do dvou pruhů, aby se netvořily před semafory kolony a déšť silnici dál nepodemílal,“ shrnul práce ředitel českokrumlovské Správy a údržby silnic Přemysl Kubalák.

Konečná oprava bude úkolem Ředitelství silnic a dálnic, které státní silnice první třídy spravuje. ŘSD podle Tomáše Voráčka z jeho českobudějovické pobočky připravuje rychlé výběrové řízení na projektanta. „Nejedná se jenom o vozovku, ale hlavně o odvodnění, aby se situace v takovém rozsahu neopakovala,“ podotkl Voráček. V rámci rekonstrukce by tak měl vzniknout odvodňovací kanál. 

Škody nebyly jen na silnicích

Víkendové bouřky způsobily vážné škody nejenom silničářům, ale zejména lidem na jejich soukromém majetku. „K dnešnímu poledni máme v tuto chvíli hlášeno asi 450 škod,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Zdůraznil však, že lidé často škody hlásí s několikadenním zpožděním, očekává proto, že nakonec se ozve tisíc až dva tisíce lidí. Nejvíce škod bylo ve východních, středních a jižních Čechách, šlo zejména o zatopené sklepy nebo poškozené střechy, mnoho peněz však podle Zavorala vydají pojišťovny také na náhradu úrody, o kterou přišli zemědělci.

Ve většině obcí se život vrací do prázdninového tempa

Místní i starostové z okolních obcí si oddechli. Bez mostu by tady doprava kolabovala, turisté by se do Českého Krumlova a části Lipenska dostávali jen s velkými obtížemi. Nad mostem ale stále pracují silničáři. Škody postupně už odstranili také ve Vyšném u Českého Krumlova a ve Zlaté koruně. Ve většině míst se podle starostů život vrací do prázdninového tempa.