Zámek ve Štědré odkoupila od Itala obec, bude zachráněn

Štědrá - Zámek ve Štědré na Karlovarsku se zřejmě podaří zachránit. Radnice ho koupila od italského majitele, který se o něj nestaral. Teď už je pod střechou a obec chystá další opravy. Drobné investice budou trvat roky, podle odborníků je to ale pro obecní památky ideální řešení.

Děravá střecha, narušená statika a zřícená terasa, tak vypadal zámek ve Štědré ještě letos v lednu. Teď už má ale téměř novou střechu a vyzděné průčelí. Radnice se do záchrany pustila naplno. „Letos jsme proinvestovali kolem milionu, je opravená věž, chybí už jen několik detailů. Čeká nás druhá strana plus pracujeme na statice,“ popsal práce starosta obce František Pánek. Po dokončení střechy je naplánována výměna stropních trámů a oken. Radnice odhaduje cenu základní opravy zámku na 50 miliónů korun.

Podle starosty nemá malá obec téměř šanci získat velkou dotaci. Radnice proto vsadila na čerpání menších částek. Od kraje už dostala více než čtvrt milionu korun. „I přes úsporná opatření v krajském rozpočtu vydává Karlovarský kraj každoročně na ochranu památek a památkově chráněných objektů 5,5 milionu korun,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 

Postup radnice chválí i památkáři. Bývalé sídlo průmyslníka Josefa Menšíka ve Štědré koupila obec po dvaceti letech za tři a půl milionu korun. Předchozí majitel z Itálie nechal zámek zpustnout. Starosta ale nechce, aby skončil jako nedaleké lázně v Kyselce. Obě památky doplatily na nepovedenou privatizaci a spekulace zahraničních investorů v devadesátých letech. 

Památku nestačí pouze opravit, musí mít využití

„Každá záchrana jakékoliv památky je velice záslužný čin, na druhou stranu je potřeba vždycky najít nějakou myšlenku, která by zajistila dále i udržitelnost toho projektu,“ upozornil Radan Večerka, místopředseda Spolku pro obnovu venkova. Radní tedy musí přemýšlet, jak zámek využijí. Postupnou opravu odhadují až na 15 let.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)