Krumlovský depozitář skrývá vzácný korunovační kočár

Český Krumlov – Letní seriál o pokladech ukrytých v depozitářích pokračuje na zámku v českém Krumlově. I jedna z nejnavštěvovanějších památek v Česku totiž ukrývá před zraky návštěvníků cenné poklady svých sbírek – například korunovační kočár nebo pozlacené sáně Schwarzenberků.

Korunovace Marie Terezie českou královnou se roku 1743 zúčastnilo přes dvě stě českých šlechticů. Ve čtyřkilometrovém průvodu Prahou jel i kníže Josef Adam ze Schwarzenbergu v kočáře taženém třemi páry koní. „Průvod byl nesmírně okázalou a ceremoniální záležitostí. Kočár se používal pouze při návštěvách panovníků,“ říká kastelán Pavel Slavko.

Jak celá ceremonie korunovace jediné vládkyně českého trůnu vypadala, zachycují grafické listy, které památkáři našli v zámecké knihovně. Kníže Adam je vyobrazen jako třetí muž po královnině pravici. Důstojnosti jeho postavení odpovídá i kočár. „Vnitřek kočáru je tapecírován textilní tapetou a bohatým polstrováním pro pohodlí cestovatelů,“ popisuje Slavko. Teprve restaurování v roce 1999 okrylo původní bohatou barevnost kočáru. Překrýval ji totiž nátěr, kterým kočár opravili sami majitelé.

  • Rokokové sáně zdroj: ČT24
  • Rokokové sáně zdroj: ČT24

Za vraty zámecké konírny jsou ukryté také nedávno restaurované pozlacené sáně. Sloužily k zimním radovánkám šlechty.

Expozice historických dopravních prostředků by měla být zpřístupněna do dvou let. Korunovační kočár a rokokové sáně doplní řada dalších jedinečných exponátů, například koňských postrojů, hasičských a vojenských kočárů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)