Násilník propuštěný na svobodu vraždil

Brno - Jihomoravská kriminálka vyšetřuje vraždu, ke které možná vůbec nemuselo dojít. Devětačtyřicetiletý muž minulý týden udusil svoji partnerku. Zřejmě ji ale ubližoval už delší dobu, protože policie ho začala stíhat jen pár dní před vraždou kvůli znásilnění. Soudce ale tehdy návrh na vazbu zamítl a agresora pustil na svobodu. Muži teď hrozí až výjimečných osmnáct let.

Jen týden před vraždou skončil muž v rukou policie. Jeho partnerka ho totiž obvinila ze znásilnění. „Ten návrh byl podán z obavy, že bude ve svém jednání pokračovat, ovšem nebyl soudem akceptován,“ uvedl Jan Petrásek, mluvčí Městské státní zastupitelství v Brně. Ve světle posledních událostí je nutno konstatovat, že obavy se naplnily," dodal.

O vazbě rozhodoval soudce brněnského Městského soudu David Otevřel. Ten tvrdí, že pro vazbu tehdy nebyly důvody. Výpověď ženy byla podle něj nevěrohodná. „Soud měl vážnou pochybnost, že se skutek stal, pokud poté, co mělo dojít ke znásilnění, jde s agresorem oslavovat s přáteli na přehradu,“ brání se soudce. Navíc prý nemohl předvídat, co se stane týden poté.

„To bychom pak mohli zavřít do vazby každého, pro jistotu, a měli bychom jistotu, že nikdo nic nespáchá,“ dodal Otevřel. Podle odbornice na domácí násilí nejde o selhání soudce, ale o slabinu současného právního řádu. „Máme zkušenosti, že na práva pachatele je brán větší zřetel než na postavení obětí,“ řekla Jitka Čechová, ředitelka sdružení Persefona.

Hádky a násilí byly součástí vztahu

Na problémové soužití s partnerem plné sporů upozornila dcera ženy. Policii řekla, že matka u ní po jedné z hádek, den před svoji smrtí, hledala útočiště. Pak se ale vrátila ke svému partnerovi. Dceři měla zatelefonovat, už se ale neozvala. Když policisté vtrhli do bytu, našli jen ženino mrtvé tělo. Partner udušené ženy byl podezřelým číslo jedna, policii se k vraždě přiznal.

Případy s podobnými otazníky se objevily i v minulosti. Poslední podobný případ vraždy, které se zřejmě dalo předejít byla smrt manželů Malhockých v Českých Budějovicích před dvěma lety. Zabil je tehdy psychicky narušený příbuzný, vinou znalce a žalobkyně propuštěný z léčebny. A v roce 2007 zabil tyranský manžel v Želešicích u Brna svou ženu - hned poté, co ho soudkyně pustila z vazby.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)