Pražský Karlín zpomalí auta na 30 km/h

Praha – Ulicemi pražského Karlína s výjimkou hlavních tahů nebude možné bez obav z pokuty jezdit rychlostí vyšší než 30 kilometrů za hodinu. Radnice Prahy 8 je přesvědčena, že se tak podaří zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost. Městská část chce v Karlíně také podpořit cyklistiku, když v jednosměrkách povolí obousměrný provoz cyklistů.

Rychlostí 50 kilometrů za hodinu bude nadále možné jezdit na Rohanském nábřeží, v ulicích Prvního pluku, Pobřežní a Sokolovská. V karlínské zástavbě však bude nutné zpomalit, omezení na 30 kilometrů za hodinu bude i v Křižíkově a Pernerově ulici. Omezení rychlosti zavede Praha 8 během srpna. Na omezenou rychlost bude upozorňovat dopravní značení, které v Karlíně připraví Technická správa komunikací.

Čtvrť, která leží na pravém břehu Vltavy pod Vítkovem, se omezením rychlosti přidá k projektu Tempo 30, který v minulosti zavedla například některá německá města. „Karlín je svou povahou určen pro život rezidentů, nikoliv k tranzitním a parkovacím účelům zaměstnanecké automobilové dopravy. Věřím, že časem každý pochopí, že tato opatření mají smysl – ne nadarmo jsou v ostatních evropských zemích stále rozšířenější,“ řekl místostarosta Prahy 8 Michal Švarc.

Po snížení povolené rychlosti v ulicích čtvrti z 50 na 30 kilometrů za hodinu by měl být Karlín klidnější a bezpečnější. Při rychlosti 30 kilometrů za hodinu zastaví automobil po 13 metrech, při padesátce často řidič na této vzdálenosti ani nezačne brzdit. V případě srážky s chodcem se při snížené rychlosti snižuje i pravděpodobnost těžkého zranění o 70 procent a úmrtí dokonce o 90 procent, tvrdí vedení Prahy 8. Radnice poukazuje, že po snížení rychlostního limitu bude Karlín také čistší. „Pomalejší, a tudíž plynulejší jízda znamená méně brzdění v křižovatkách a mírnější rozjezdy, a ve svém důsledku i méně vypouštěných emisí,“ uvedl místostarosta.

Vydáno pod