Zámek v Hnojníku v rukou španělského majitele dál chátrá

Hnojník - Národní kulturní památka zámek Hnojník je v čím dál horším stavu. Městský úřad v Hnojníku chtěl po majiteli zámku, kterým je investor ze Španělska, vědět, jaké má se zámkem plány. Dopis ale zůstal bez odpovědi. Zástupkyně majitele České televizi řekla, že chce zámek opravit, plány mu ale prozatím komplikuje jeho špatný zdravotní stav.

Golfové hřiště s hotelem a kasinem nebo galerie - vize přibližně desítky různých majitelů hnojnického zámku za posledních dvacet let. Zůstalo ale jen u slibů. Poslední majitel Španěl Restituto Parea Riuz, který podniká v jihoamerickém Chile, zámek koupil před dvěma lety. Slíbil rekonstrukci a obnovu parku. Jedinou viditelnou změnou byl však jen plot kolem šlechtického sídla z první poloviny 18. století. Vedení obce a úředníkům z Třince už proto došla trpělivost. Chtějí vědět, co se zámkem bude. „Firma nereaguje ne telefonáty, nereaguje na emaily,“ stěžuje si starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Do konce července měli dát písemné vyjádření, jestli to chtějí opravovat, nebo prodávat, aby se něco hýbalo, protože to chátrá čím dál víc,“ uvedla Helena Krausová z třineckého městského úřadu. V kancelářích ostravského sídla španělského investora dnes nebyl nikdo k zastižení. Podle zástupkyně firmy je majitel doma ve Španělsku, kde se léčí. „Až do září pan Parea nebude v Česku, je nemocný, takže ho nebudu otravovat s nějakým kosením trávy, v Hnojníku chceme zůstat,“ vyjádřila se pouze telefonicky zástupkyně majitele Elen Korsak. Kvůli liknavému přístupu k úřadům čeká majitele zámku správní řízení. Zahájí ho kulturní odbor třinecké radnice, pod který zámek spadá. Španělskému investorovi tak hrozí pokuta až dva miliony korun.