Zemědělec přišel o pole i s kombajnem

Osoblaha – Šestihektarové pole u Osoblahy na Bruntálsku shořelo, plameny se rozšířily od kombajnu, který na místě pracoval. Hasiči se k požáru sjeli z osmi směrů, s ohněm bojovali přibližně dvě hodiny. Celková škoda je zhruba čtyři miliony korun, z toho milion na úrodě.

Požár vypukl ve středu odpoledne. Hasiči byli přivoláni k hořícímu kombajnu, nakonec se však museli poprat s požárem šesti hektarů pole. „Hasiči zahájili hašení porostu pomocí skrápěcích lišt, na pomoc vyjel také traktor s podmítačem. Protože na místě nebyl k dispozici vodní zdroj, zabezpečili hasiči dodávku vody kyvadlově cisternami,“ popsal průběh zásahu mluvčí hasičů Petr Faster. Profesionálům z Krnova společně s dobrovolnými hasiči z obcí Osoblaha, Jindřichov, Slezské Rudoltice, Město Albrechtice, Bohušov, Třemešná a Zlaté Hory se podařilo oheň lokalizovat přibližně po hodině práce, další hodinu pole dohašovali.

Na kombajnu začalo hořet za jízdy, plameny se potom rozšířily na pole. Požár zpozoroval řidič druhého kombajnu, jedoucího za hořícím strojem. Hasicím přístrojem se požár uhasit nepodařilo, proto oba řidiči z místa utekli do bezpečné vzdálenosti, zavolali hasiče a stihli zachránit druhý kombajn.

Jako pravděpodobnou příčinu požáru stanovili hasiči technickou závadu kombajnu, úmyslné zapálení nebo nedbalost vyšetřovatelé jako možnou příčinu vyloučili. Co přesně se stalo, ale zatím není známo, situací se zabývají hasičtí vyšetřovatelé i policisté.