Vody není mnoho, řeky jsou přesto dobře sjízdné

Praha – Vyrazit na vodu nebude o nadcházejícím víkendu problém. Turisticky oblíbená místa jsou vesměs dobře splavná, ačkoli jsou stavy vody v řekách spíše nízké. Problém mohou způsobit přívalové deště. Po nich se hladiny obvykle zvyšují pouze nakrátko, vody však potom může být až příliš mnoho.

Nejhůře splavnou řekou je podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu zřejmě Sázava. Pod jezy je mělko, u Krhanic jsou kamenná pole peřejí. „S prázdnou lodí lze snad projet, ale s občasným vystoupením musíme počítat,“ charakterizoval Sázavu Vojtěch Jančar. Velmi málo vody je také na tocích na Ostravsku, kde jsou splavné pouze krátké úseky vhodné nanejvýš pro jednodenní výlet.

Lépe splavná je potom Otava. „Pod Sušicí má letní vodu, ale to znamená, že projedeme i většinou mělčin,“ uvedl Jančar. Podobný je stav Berounky pod Plzní. Je splavná bez obav, ale v širších místech se objevují mělčiny. Morava je potom splavná od soutoku s Desnou, Dyje od Znojma a Jihlava v dolním toku.

Velmi dobrá je potom situace na Lužnici. V Bechyni je průtok 40 metrů krychlových, to ale znamená, že by měli být vodáci opatrní u jezů, které jsou při vyšších průtocích nebezpečné. Dobře splavná je také Vltava, není problém sjíždět ji už od Pěkné.