Středočeská ODS požaduje vrácení peněz za kauzu Buštěhrad

Praha – Vedení Středočeského kraje by mělo podle tamní ODS žádat náhradu škod, které měly vzniknout v souvislosti s kauzou předražené opravy buštěhradského zámku. Má jít hlavně o peníze, které kraj utratil za přípravu projektu a odměny firmě, která podle ODS pomohla zmanipulovat výběrové řízení. Kvůli kauze policie obvinila poslance ČSSD Davida Ratha. Měl ovlivnit právě výběr firmy, která měla rekonstrukci provést. Středočeská ODS se na své tiskové konferenci také vyjádřila k osobě Marka Semeráda.

„Jsme hrubě nespokojeni s postupem vedení kraje v řešení kauzy Buštěhrad. Kauza byla spouštěcím mechanismem kauzy Rath, poškozuje nejen celý Středočeský kraj, ale i samotný Buštěhrad. Zakázka je předražená a vedení kraje zatím usnesením rady udělalo jediné. Schválilo odstoupení od záměru realizace projektu a uložilo pracovníkům úřadu, aby toto oznámili regionální radě. To znamená, aby jim oznámili, že nebudou žádat o dotace. Dle dostupných informací ale neodstoupili od dodavatelské smlouvy, neřeší tento problém s městem Buštěhrad a zároveň neřeší problematiku vrácení peněz, které to doposud stálo,“ řekl zastupitel Raduan Nwelati.

Raduan Nwelati, zastupitel ODS ve Středočeském kraji:

„Proto žádáme, aby bylo okamžitě odstoupeno od dodavatelské smlouvy, pokud tak již nebylo učiněno. Aby okamžitě vedení kraje zahájilo jednání s městem Buštěhrad, jakým způsobem tuto celou problematickou kauzu řešit. Vedení kraje by mělo začít požadovat náhrady škod, které vznikly.“

Podle hejtmanství ovšem není zcela jisté, že škoda skutečně vznikla. „Vzhledem k tomu, že o rekonstrukci bylo rozhodnuto, že bude provedena, byla zpracována i projektová dokumentace, práce byla odvedena, zaplacena. Tady tu škodu proto nevidím, ale samozřejmě je to v šetření policie. Pokud policie prokáže, že tam k nějakým škodám došlo, nemám problém se přihlásit na náhradu škody v soudním řízení,“ řekla hejtmanka Středočeského kraje Zuzana Moravčíková.

Hejtmanství tvrdí, že Středočeský kraj už v květnu odstoupil od smlouvy s dodavatelskou firmou a tím i, jak ODS říká, od předražené zakázky. O dalším osudu buštěhradského zámku, který je spojen s korupční kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha, rozhodne až nové vedení kraje. Řekla to hejtmanka Moravčíková (ČSSD). Dodala, že do voleb zastupitelstvo žádný návrh týkající se zámku nepředloží. O osudu areálu tak rozhodne až nové vedení, které vzejde z podzimních krajských voleb.

Podle středočeské ODS Semerád v Bruselu nic nedělá, měl by vrátit peníze

Středočeská ODS se na své tiskové konferenci také vyjádřila k osobě Marka Semeráda. Ten je starostou Cerhenic, krajským zastupitelem za ČSSD, podnikatelem v oblasti získávání dotací a od roku 2008 je vysílán, aby vedl zastoupení Středočeského kraje v Bruselu. „Po celé čtyři roky poukazujeme na to, že nikdo neví, co pan Semerád v Bruselu dělá. Měl by prezentovat kraj, propagovat cestovní ruch a zprostředkovávat strategické informace. Semerád předkládá každý měsíc informace z Bruselu, kde však o jeho aktivitách není ani zmínka,“ podotkl místopředseda výboru pro sociální věci Tomáš Havlíček.

Semerád se ale hájí. „Má práce odpovídá mému finančnímu ohodnocení. Jak bývalý pan hejtman, tak současná paní hejtmanka mi zatím nic nevytkli. Má odměna je standardní, ostatní zástupci kraje mají dokonce snad odměnu vyšší než já. Nikdo se mnou o ukončení smlouvy zatím nejednal,“ dodal starosta městyse Cerhenice.

Podle Havlíčka nelze pominout ani porušení zákona o veřejných zakázkách, protože si Semerád prý k dnešnímu dni přišel na téměř čtyři miliony korun a dalších 56 tisíc eur. „Právníci mi tvrdí, že mandátní smlouvu Marka Semeráda lze ukončit pouze dohodou. Do 31. srpna by s ním měla být spolupráce ukončena,“ řekla Moravčíková.

Tomáš Havlíček, místopředseda výboru pro sociální věci:

„Jako ODS ve středních Čechách od rady kraje požadujeme okamžité ukončení smlouvy, zastavení proplácení faktur, prověřené odvedené práce a vrácení peněz, za které pan Semerád nic neodpracoval. K tomuto jsme vyzvali dopisem i paní hejtmanku Moravčíkovou.“