Těžba dřeva přinese peníze zaplavenému Mochtínu

Mochtín (Klatovsko) - Vyšší ceny dřeva by měly pomoci Mochtínu na Klatovsku, který minulý měsíc zasáhly bleskové povodně. Výnosy z těžby v místních lesích přinesou do obecního rozpočtu statisíce korun. Obec je použije na opravu silnic a mostů. Pomoc přislíbil také Plzeňský kraj.

Dva miliony korun budou stát opravy obecního majetku na Mochtínsku, kudy se v červenci přehnaly bleskové záplavy. Většinu škod bude muset obec uhradit z vlastního rozpočtu. „Nákladově na likvidaci škod máme z našich prostředků uvolněný v současné době milion korun, kterým pokryjeme základní nedostatky, které musíme odstranit,“ uvedl Jaroslav Kanta, starosta Mochtína.

Oblast kolem Mochtína se postupně vzpamatovává z následků bleskových záplav. Například v Těšetinech se podařilo opravit mostek, který je jedinou přístupovou cestou do obce. Při opravách mostů a silnic musela obec sáhnout do finančních rezerv, které má z těžby dřeva v místních lesích. Z více než dvou stovek hektarů měl Mochtín dosud kolem půl milionu korun ročně. Kvůli vyšší ceně dřeva se nyní obci vynaložené prostředky částečně vrátí. „Letos počítáme s těžbou v obecních lesích ve výší 1 200 metrů krychlových dřeva a obec by za to měla utržit zhruba jeden a půl milionu korun,“ uvedl Vítězslav Steininger, polesný.

Pomoc zaplaveným oblastem na Klatovsku přislíbil také Plzeňský kraj. Jeho zastupitelé budou o financování likvidace škod jednat začátkem září. „Domníváme se, že ta suma bude někde okolo tří milionů korun na ty opravdu neodkladné věci,“ uvedl Ivo Grüner, náměstek hejtmana. Bleskové záplavy zasáhly také desítky domů. Odstraňování škod v některých domácnostech potrvá až do konce prázdnin.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)