Místostarosta Žamberka je namočen v korupci

Žamberk – Místostarosta Žamberka Ryan Strnad zmanipuloval výběrové řízení ve prospěch firmy, od které měsíčně dostával plat 40 tisíc korun. Stavba pěší zóny se tak o třetinu prodražila a rozdílná částka šla přímo do kapsy vítězné firmy. Starosta o podjatosti svého kolegy věděl, výběrové řízení však nezastavil. Jelikož město podle antimonopolního úřadu porušilo zákon o veřejných zakázkách, bude muset vrátit evropskou dotaci. Případem se také zabývá protikorupční policie. O předražené pěší zóně již minulý rok informovali Reportéři ČT - V Žamberku chtěli tunelovat evropské fondy, těžce za to zaplatí.

V květnu minulého roku Reportéři ČT informovali o případu z Žamberka, kde ve zmanipulovaném výběrovém řízení na výstavbu pěší zóny zvítězila firma spřízněná s místostarostou. Ačkoliv firma Agile nabízela, že zakázku provede za necelých 13 milionů, chodníky uprostřed města postavila společnost Testa, a to za více než 21,5 milionu. Radnice malého východočeského městečka tudíž zbytečně ukousla z již tak malého rozpočtu přes osm a půl milionů korun.

Výběrová komise původně vyřazení firmy Agile z tendru vysvětlovala tím, že by stavbu nestihla dokončit v termínu. „Podle podkladů, které máme od právní kanceláře, byl termín předložený firmou Agile důvodem pro vyloučení nabídky,“ vysvětlil starosta města Jiří Dytrt. Ovšem byla to nakonec právě Agile, kdo pěší zónu v Žamberku postavil. Vítězná Testa totiž hned po vítězství v soutěži zcela okopírovala smlouvu, kterou podepsala s radnicí, a obratem ji uzavřela se svým bývalým konkurentem. Firmu Agile formou subdodávek za 14,6 milionů na provedení veškerých prací najala. Sečteno a podtrženo: Testa si bez jakékoliv práce vydělala sedm a půl milionu.

Invalidou bez invalidního důchodu (zdroj: ČT24)

Hlavním strůjcem výběrového podvodu byl podle všeho místostarosta Ryan Strnad. Vedl odbor zodpovídající za výběrová řízení a inkriminované výběrové komisi na pěší zónu předsedal. Zcela zásadním problémem ale je, že ho k firmě Testa vážou úzké obchodní vztahy. S jejím majitelem Milošem Pospíšilem společně vlastní tři solární elektrárny. Strnad podezření ze střetu zájmů odmítá. „Nejsem podjatý. To bych potom musel být podjatý s každým druhým ve městě, s kým jsem byl na kávě,“ bagatelizoval kontakty na Testu tehdejší místostarosta. Případem se přesto začala zabývat protikorupční policie.

Z jejího vyšetřování nyní vyplývá, že jediným poutem mezi komunálním politikem a firmou nebyla pouze osoba majitele a obchodního partnera Pospíšila, ale dokonce finanční transakce. Ryan Strnad pravidelně od stavebníků inkasoval 40 tisíc korun měsíčně. Podle smlouvy si výdělek zasloužil účetním, ekonomickým a finančním poradenstvím. Starosta Žamberka Jiří Dytrt o tomto „melouchu“ svého místostarosty věděl, nijak však proti tomu nezasáhl. „Nevím, jak by mě to mělo znepokojovat,“ přiznal.

Petr Rafaj, předseda ÚOHS:

Tento člověk byl podjatý a minimálně se měl vzdát práva rozhodování v případě této společnosti. Měl svou podjatost oznámit dopředu, měl oznámit, že má takovéto vztahy a že tyto vztahy mohou ovlivnit jeho rozhodování při výběru.

Předraženou pěší zónu již také řešil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který Žamberku uložil pokutu 250 tisíc. Město s trestem nesouhlasí, podle jejich právního rozboru v ničem nepochybilo, proti rozhodnutí se hodlá odvolat. Kromě soudu ale Žamberk trápí ještě vážnější problém. Kvůli podezření z porušení zákona o veřejných zakázkách mu hrozí, že přijde o slíbené evropské dotace. Obyvatelé města tak budou zřejmě muset své jednadvacetimiliónové chodníky zaplatit ze svého.

Pěší zóna
Zdroj: ČT24