Romové z ostravského ghetta: Neodejdeme, jsme tady doma

Ostrava - Na sto osmdesát Romů se nadále odmítá vystěhovat z ostravského ghetta Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Pokyn k opuštění domů, které ohrožují zdraví a životy svých obyvatel, vydal včera stavební úřad městské části Moravská Ostrava-Přívoz a nájemníci mají na opuštění bytů čas do dnešní půlnoci. Víc než dvacet rodin toto nařízení odmítá s tím, že jsou v lokalitě doma a že řádně platí nájem. Nikdo z nich ovšem nemá platnou nájemní smlouvu. V případě, že neuposlechnou, hrozí stavební úřad blíže nespecifikovaným zásahem.

„S napětím čeká zhruba 25 rodin na půlnoc, protože půlnocí končí lhůta k vystěhování, k zazdění všech těchto vchodů. Lidé jsou stále tady a nehodlají nikam odejít,“ řekl aktivista Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, který obyvatelům ghetta pomáhá. „Lidi se rozhodli brát věci do svých rukou. Rozhodli se tyto staré domy opravit postupně. Jdou dům od domu podle toho, jaké má stavební úřad výtky, a ty se snaží svépomocně odstranit.“

Podle úřadu stav domů ohrožuje zdraví a životy obyvatel. Hrubě poškozeny jsou nosné konstrukce, komíny i střechy a vnitřní rozvody elektřiny nejsou schopny bezpečného provozu. V domech je vadná kanalizace, od minulého týdne nájemníkům neteče voda.

V ghettu žilo 44 rodin, z nichž 36 má děti. Čtrnáct rodin se tento týden vystěhovalo do ubytovny, kterou město pro Romy připravilo. „Jsou připraveny nájemní smlouvy a jsou předjednány doplatky bydlení, eventuálně i podíl na sociálních dávkách,“ informoval místostarosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Tomáš Kuřec. Další část rodin odešla k příbuzným. V obou případech se jedná o neplatiče, kvůli kterým byly do domů minulý týden zastaveny dodávky vody.

Romové: Nehneme se odsud, ať nás klidně postřílejí

Zhruba polovina obyvatel (asi 25 rodin, čili 180 lidí) se ovšem stěhovat odmítá; argumentují tím, že své nájmy platí, a proto v domech zůstanou. Jak informoval aktivista Kumar Vishwanathan ze sdružení Vzájemné soužití, založili tito „starousedlíci“ vlastní samosprávu, která zabedňuje okna vysídlených domů a chce je hlídat před vandaly. „V pondělí nebo v úterý podají na stavební odbor námitku s tím, že všechny domy nejsou ohroženy a některé jsou obyvatelené,“ informoval Vishwanathan s tím, že obyvatelé ghetta zahájili velký úklid, aby úředníky o obyvatelnosti Přednádraží přesvědčili.

Romové říkají, že pokud je úředníci v pondělí opravdu vystěhují z bytů, přestěhují se do stanů na louku uprostřed ghetta. Kvůli vystěhování tento týden protestovali i před přívozskou radnicí. Oldřich Roztočil, jehož firmě domy patří, řekl, že netuší, co bude dělat.„V tuhle chvíli musím respektovat zákony České republiky a příslušného úřadu a po mně se chce, abych ty lidi do dvanácti hodin nějakým způsobem vystěhoval. Způsob ale neznám,“ konstatoval Roztočil.

Mluvčí obvodu uvedla, že pokud se lidé nevystěhují, stavební úřad podnikne další kroky, specifikovat je ovšem nechtěla. Jednou z variant je, že požádá soud, aby rozhodl o exekučním vystěhování.

Neformální mluvčí ghetta Jan Bangy:

„Nehneme se odsud! Jedině že by nás přišli postřílet! Jsme ochotni za to položit život.“

Zástupkyně ombudsmana: Mohou přijít o dávky

S nuceným vystěhováním nesouhlasí ani ombudsman, jedná se podle něj jen o krajní a přechodné řešení. „Je možné uložit opatření, kterými by byly ty nejvážnější závady, které opravdu ohrožují zdraví, rychle odstraněny,“ navrhla v Událostech, komentářích zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.

Jako jeden z hlavních argumentů pro vystěhování zaznívá právě problém s nefungující kanalizací, která domy soustavně podmáčí. Z nevyhovujícího stavu se majitel a radnice vzájemně viní, podle Seitlové se na špatném stavu domů podepsala ovšem zejména nečinnost úřadů ostravského vodoprávního a stavebního úřadu.

Zároveň ale varovala, že setrvání v domech, které nejsou obyvatelné, připraví Romy o část jejich příjmu. „Nemohou mít platné nájemní smlouvy, protože objekty nejsou obyvatelné, tudíž nedostanou ani žádné sociální dávky,“ připomněla.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)