Úředníci kontrolovali ostravské Přednádraží, rodiny tu zůstávají

Ostrava - Zástupci stavebního úřadu dnes kontrolovali stav domů v ghettu Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Už v pátek nařídili jejich vyklizení, přesto v domech dál zůstává zhruba dvacet rodin čítající asi 140 lidí včetně dětí. Vedoucí stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu Jiří Švarc ve Studiu ČT24 zdůraznil, že by si obyvatelé měli uvědomit, že tu zůstávají na vlastní nebezpečí. Podle úředníků bude v dalším postupu jasno během několika dnů. Drobnými opravami se lidé pokouší úředníky přesvědčit, aby své rozhodnutí změnili. Podle vedoucího stavebního úřadu je ale páteční rozhodnutí stále platné a uředníci pravděpodobně budou na vyklizení trvat.

Zhruba dvacítka rodin se odmítá odstěhovat, povětšinou se jedná o obyvatele, kteří v místě žijí už desítky let. Rodiny nepatřily mezi neplatiče. Nabídnuté náhradní bydlení na ubytovně jim podle jejich slov nevyhovuje především proto, že by prý museli platit víc peněz za menší prostor. „Co se týče hlavních závad, které byly vytknuty, se je v domech dosud prohlédnutých odstranit nepodařilo,“ uvedl pro ČT vedoucí stavebního úřadu Švarc. „Za ohrožení jejich života a zdraví zodpovídají oni sami společně s vlastníkem těchto domů,“ dodal pro ČT Švarc.

Podle radního Moravské Ostravy a Přívozu Lukáše Semeráka majitel domů neplnil své povinnosti. „Nereagoval na zhoršující se technický stav nemovitostí a podnikání se zkomplikovalo v momentě, kdy se domy ocitly v tak žalostném stavu, že jeho uživatelům již dále nemohl být vyplácen státní příspěvek na bydlení,“ uvedl Semerák. Dodal, že očekává, že Roztočil splní povinnost uloženou stavebním úřadem a zajistí vyklizení svých nemovitostí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Členka vytvořené samosprávy ghetta Iveta Horvátová:

„Myslím si, že úřad rozhodnutí nezmění, že bude trvat na svém. Ale my jsme rozhodnutí bojovat dál, když to nepůjde po dobrém, tak po zlém. Půjdeme všichni a nastěhujeme se asi na radnici, když nás vyhodí, nic jiného nám nezbývá.“

Majitel: Klidně bych jim nové smlouvy dal, včetně neplatících

V ranním vysílání ČT24 ovšem majitel domů Oldřich Roztočil upozornil na to, že rozhodnutí stavebního úřadu nemohl kvůli odporu obyvatel naplnit. „V dokumentech, které byly předány stavebním úřadem, jsem byl navzdory všem nedostatkům vyzván k tomu, do jednoho dne zavřít vchody. To jsem bohužel nedokázal, protože bych je musel zazdít i s lidmi,“ konstatoval majitel.

Stavební úřad podle něj jedná v celém případu účelově; už o víkendu Roztočil úředníkům vytknul, že zatímco v týdnu hrozili nebezpečností domů v Přednádraží, o víkendu celý případ jen v klidu sledovali v televizi ze svých domovů. Domy, které stavební úřad označil za nebezpečné životu a zdraví svých obyvatel, navíc podle něj v natolik dezolátním stavu nejsou. „Konstrukční vady jsou vytýkány na domech, ve kterých měsíce a roky nikdo nebydlí. Na domech, kde byli lidé, když v ghettu stavební úřad byl na kontrole, nejsou žádné konstrukční vady vytýkány,“ podotkl majitel.

Monika Janečková v domě v Přednádraží zůstává: „Moje děti tady vyrostly, já jsem tady prožila půlku mládí… Řádně platíme a nechceme odejít.“

Markéta Bandyová se přestěhovala na ubytovnu: „Tady nám nechybí prakticky nic. Máme svůj pokoj, kuchyň, koupelny…“

Roztočil domy koupil asi před dvěma lety. Tvrdí, že je chtěl postupně opravit, ale nemohl to udělat kvůli nefunkční kanalizaci. Komu kanalizace patří, zatím není vyjasněné. Dvě z rodin žijících v ghettu mají podle Roztočila platné nájemní smlouvy, ostatním nájemníkům už smlouvy na dobu určitou skončily. Roztočil ale řekl, že pokud by úřad udělil výjimku a lidé v domech dál mohli bydlet, nové smlouvy by jim dal. Prý si dovede představit, že by dal smlouvu i těm, kteří nejsou úplně nejlepší, co se týče platební morálky. „Za to, co tady v tuhle chvíli předvádí, bych jim určitě šanci dal a nájemní smlouvy bych s nima uzavřel a prodloužil,“ řekl podnikatel.

Oldřich Roztočil, majitel domů ghetta v ulici Přednádraží
Zdroj: ČT24

Mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer uvedl, že se ohledně řešení situace v Přednádraží obrátila na primátora organizace Amnesty International. „Dopis ale přišel dnes odpoledne a pan primátor ho ještě nečetl,“ řekl Bayer.