Teplo na východě Čech se řeší v Praze

Hradec Králové – Přes šedesát tisíc domácností na východě Čech stále čeká na odpověď, jak na tom budou příští rok s dodávkami tepla a teplé vody. Jsou totiž závislí na energii z Elektráren Opatovice, které se zatím nejsou schopny domluvit s dodavatelem uhlí – společností Czech Coal. Zástupci obou firem se dnes sešli v Praze.

Vlaky s uhlím zatím do Opatovic nad Labem jezdí. Společnost Czech Coal elektrárně palivo na základě rozhodnutí soudu v Ústí nad Labem musí prodávat. Ale jen do konce roku. Co bude potom, jasné není. Firma Czech Coal dodávky paliva na začátku června na několik dní zastavila s tím, že jí Elektrárny Opatovice dluží za uhlí. Elektrárenská společnost to odmítá. V nejistotě zůstávají rodiny z Hradecka, Pardubicka i Chrudimska. „Snad se dohodnou brzy. Abychom v zimě nemrzli,“ doufají obyvatelé Hradce Králové. Primátor města Zdeněk Fink (HDK) si však je jistý: „Já si myslím, že nikdo nemusí mít obavu z toho, že by dodávky tepla nebyly. To nepřipadá v úvahu. Budou! Je jen otázka, kolik to teplo bude stát.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Elektrárna teď tvrdí, že přišla se vstřícným návrhem a novou smlouvou na dodávky paliva od Czech Coal. Obě strany měly společné jednání v Praze. „Ta vstřícnost, veliká vstřícnost, je v tom, že jsme ochotni platit za uhlí dopředu, aniž bychom ho v elektrárně měli,“ prohlásil mluvčí Elektráren Opatovice Petr Zadák.

Elektrárny Opatovice společnost Czech Coal vyzvaly, aby se k předloženému návrhu vyjádřila do 12. srpna. Dodavatel uhlí v tiskové zprávě uvedl, že k předloženým návrhům přistupuje s opatrností a pečlivě je zváží. V případě, že by k dohodě nedošlo, elektrárna by musela palivo nakupovat jinde. Pro odběratele by to znamenalo zdražení tepla. „Pokud bychom museli dodávat palivo odjinud, mohlo by to mít dopad na cenu. Zhruba čtvrtinový nárůst,“ dodal Petr Zadák.

Jiné uhlí znamená jiné parametry paliva a tedy i nové investice a zvýšené náklady.