Sever špinavý, jih čistý - rozdělení Rozkoše rekreanty mate

Náchodsko – Majitelé některých tábořišť na přehradě Rozkoš na Náchodsku bojují pravidelně se sinicemi ve vodě, i když tam zrovna žádné nejsou. Nádrž má totiž dvě části oddělené hrází a hygienici měří kvalitu vody pouze v jedné z nich. Když pak oznámí znečištění, lidé zanevřou na celou přehradu, i když ve druhé části bývá voda mnohem kvalitnější.

Největší východočeská přehrada Rozkoš je hrází rozdělena na dvě části - menší severní a rozlehlejší jižní část. Že se kvalita vody liší, je dobře vidět z leteckých záběrů. Na jižní nádrži je v současnosti třikrát větší průhlednost než na severní. Paradoxně je ovšem historicky k rekreaci vyčleněna severní strana a jenom tam se proto pravidelně měří kvalita vody. „Je to část, která je mělčí a je zatížena všemi splavenými živinami a velmi trpí zakvétáním,“ uvedl Václav Jirásek, mluvčí Povodí Labe, s. p.

Jenže rozdělení Rozkoše na dvě části si hodně turistů vůbec neuvědomuje. A pokud se objeví problém na severu, mají strach přijet i na jih, i když tam voda zrovna může být průzračná. Aktuální stav kvality vody v severní části Rozkoše hygienici oznámí ve čtvrtek. Na jižní straně se návštěvníci musejí dál řídit vlastním rozumem.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)