OBRAZEM: Srpnová velká voda zasáhla 18 stanic metra

Praha – V srpnu 2002 postihla hlavní město Prahu povodeň, která byla svým rozsahem, průtokem a důsledky nejničivější v novodobé historii města. Dvě mimořádně vydatné vlny srážek ve dnech 6. 8. – 7. 8. 2002 a 11. 8. – 12. 8. 2002 způsobily povodeň, která překročila objemově i velikostí průtoků na mnoha lokalitách všechny známé povodňové průtoky, tedy i v Praze, kde voda kulminovala právě 14. srpna 2002 - pod vodou se ocitlo metro, zatopen byl Karlín či Holešovice.

Hladiny vodních toků protékajících Prahou v řadě případů přesáhly povodňové značky nejvyšších zaznamenaných historických povodní.

Za normálního stavu protéká Prahou 122 metrů krychlových vody za vteřinu, tehdy to bylo 5700. Nejhůře rozvodněnou Vltavu odnesla právě pražská hromadná doprava - zejména metro. Jako první byla zaplavena stanice metra B Invalidovna v Karlíně. Poškozeno bylo 107 ramen eskalátorů a 23 výtahů. Hasiči museli z podzemí vyčerpat přes milion metrů krychlových vody. 

Zcela nebo zčásti bylo zaplaveno šestnáct stanic včetně technického centra (TC – 1), 17,153 km tratí metra a 1,280 km traťových spojek v oblasti Florence a celkový zatopený objem činil cca 1,2 milionu m3. Vzniklé škody byly vyčísleny přibližně na 6 955 mil. Kč. K újmě na zdraví či ztrátám na lidských životech naštěstí nedošlo.

Zcela nebo zčásti bylo zaplaveno šestnáct stanic (z toho 3 stanice přestupní - Muzeum, Můstek, Florenc, 2 na trati A (Malostranská, Staroměstská), 9 na trati B (Anděl, Karlovo náměstí, Národní třída, Náměstí republiky, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka, Českomoravská, Vysočanská), 2 na trati C (Vltavská, Nádraží Holešovice) včetně technického centra (TC – 1).

  • Zaplavená stanice metra Křižíkova zdroj: www.metroweb.cz
  • Stanice metra Křižíkova po opravě zdroj: www.metroweb.cz