Oslíka Hodariho zachránila náhradní matka, vyhráno ale nemá

Liberec - Mláděte kriticky ohroženého osla somálského se vůbec poprvé v historii ujala náhradní matka. Skutečná matka jej po porodu málem udupala, a proto je ošetřovatelé liberecké zoo museli oddělit. Hřebeček je ale stále hubený a slabý a zoologové nevědí, jestli přežije. Tito lichokopytníci přitom patří mezi nejohroženější velké savce na světě.

Než ošetřovatelé stačili vyřešit problém s kojením odsunutého hřebečka, našel si Hodari sám svou adoptivní matku. Teď je mu ale měsíc a váží stále jen 26 kilogramů, což je porodní váha oslů somálských. Běžně by měl mít minimálně o 10 kilo víc. „Nepřirůstá nám tak, jak by měl, odmala má ještě zažívací problémy,“ uvedla Jitka Ambrožová, ošetřovatelka lichokopytníků, Zoo Liberec. Ošetřovatelé se tak bojí, zda vůbec přežije.

  • Osel somálský zdroj: ČT24
  • Mládě osla somálského zdroj: ČT24

Oslíka zatím kojí 13letá klisna Sarah. Naposledy rodila před rokem a její mládě se ještě sem tam přijde napít. Jen díky tomu má pořád mléko. Nejkritičtější období, kdy bude Hodari ještě zcela závislý na mléce od náhradní matky, potrvá ještě minimálně dva měsíce.

V přírodě už žije jen asi 400 oslů somálských. Zoologické zahrady jich chovají 160. Experiment s adoptovaným hříbětem by mohl mít zásadní dopad na chov těchto lichokopytníků v lidské péči.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)